• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Alapjogi ügy az abortusz

Lapszemle Forrás: Népszava

Az abortuszt választó nőket gyermekgyilkosként tüntetik fel a bűntudatkeltő plakátok.

Civilek is üdvözlik, hogy élesen kritizálta a magyar kormány abortuszellenes kampányát Viviane Reding. Az igazságügyi uniós biztos szerint az uniós pénzből készített abortuszellenes plakátok üzenetei nincsenek összhangban az EU Progress programjának célkitűzéseivel, ráadásul a magyar kormány nem erre kérte és kapta az EU-s pénzt. A biztos követelte a plakátok azonnali bevonását, illetve kilátásba helyezte, hogy felmondják a Progress szerződést, ami a támogatás visszavonását jelentheti.

A kampányt ellenző civilek szerint nem technikai részletekre vonatkozik Reding kritikája, pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma így értékelte a feddést. A szaktárca szerint csak az a baj, hogy eltérően értelmezték a Progress programot; mint fogalmaztak: a magyar kormány minél előbb pontot kíván tenni az ügy végére.

A Patent Egyesület szerint viszont az abortuszt választó nőket gyermekgyilkosként tüntetik fel a bűntudatkeltő plakátok, ami ellentétes a program szellemiségével, amely a nők és férfiak közti egyenlőség előmozdítását célozza. A kormány kampánya kizárólag a terhességük megszakításáról döntő nőkről szól, ám a férfiak felelősségvállalását, szexuális viselkedését nem tematizálja.

Spronz Júlia, a Patent jogi szakértője felhívta a figyelmet, hogy az unió eddig egészségügyi vonatkozásban, tagállami hatáskörként kezelte az abortusz kérdését, de Magyarország esetében ettől eltér. Nem véletlenül, az EU-biztos fellépése világossá tette, hogy a kormány abortuszellenes kampánya ellentétes a nők és férfiak esélyegyenlőségével. Ha egy állam korlátozni készül egy társadalmi csoport - jelen esetben a nők - egészségügyi szolgáltatáshoz való hozzáférését, az egyben a csoport hátrányos megkülönböztetését is jelenti. Ez pedig már nem egészségügyi, hanem az EU figyelmére is számot tartó esélyegyenlőségi, alapjogi kérdés.

Emlékeztetett, a magyarok 71 százaléka ellenzi az abortusz mai szabályozásának megváltoztatását. Az abortuszok száma folyamatosan csökken, ami akár fel is gyorsulhatna, ha a fogamzásgátló eszközök állami támogatása a mai 0 forintról felemelkedne - tette hozzá Spronz Júlia.