• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Alkoholpánik Csehországban

Lapszemle Forrás: kemma.hu

Újabb két ember halt meg a hét végén metilalkohol-mérgezés következtében Csehországban.

Újabb két ember halt meg a hét végén metilalkohol-mérgezés következtében Csehországban. Ezzel az áldozatok száma húszra emelkedett. A súlyos mérgezéssel kórházban kezeltek száma meghaladja a harmincat - közölte a cseh egészségügyi miniszter vasárnap. Leos Heger a közszolgálati televízió egyik vitaműsorában nyilatkozva ugyanakkor elismerte: a beható rendőrségi vizsgálatok ellenére a hatóságoknak továbbra sem sikerült feltárni a mérgező alkohol eredetét – írja a 24 Óra – online.

Az üggyel kapcsolatban eddig már több mint egy tucat személyt vettek őrizetbe, és közülük 13 ellen büntetőeljárást is indítottak. Általában olyan emberekről van szó, akiknél nagyobb mennyiségű mérgezett alkoholt, illetve állami védjegy nélküli italt találtak.
Martin Cervícek országos rendőrfőparancsnok megerősítette, hogy a mérgezésekkel kapcsolatban a rendőrség több mint negyven ügyet tart nyilván, és ezeken a szálakon próbálják megtalálni a lehetséges terjesztőket, főleg a veszélyes pálinka gyártóját vagy gyártóit.

A cseh egészségügyi minisztérium péntek esti rendelete, amely alapján azonnali hatállyal betiltották az országban a 20 %-nál magasabb alkoholtartalmú szeszes italok forgalmazását, felszolgálását, felemás reakciókat váltott ki. A rendőrség és az illetékes egészségügyi ellenőrző szervek vasárnapi jelentései szerint a rendeletet az üzletek és a vendéglők betartják. Ám nagyon sokan túl drasztikusnak tartják és tiltakoznak ellene, mert nagy anyagi veszteséget okoz a gyártóknak és a forgalmazóknak is.

Heger a problémát elismerte, de hangsúlyozta, hogy a folytatódó halálesetek miatt pillanatnyilag nem volt más kiút. "A problémát érzékeljük. Keressük annak lehetőségét, hogyan mérsékeljük a károkat. Dolgozunk azon, hogy meghatározzuk a biztonságos alkohol fogalmát, amely alapján enyhíteni lehetne az intézkedésen" – mondta a miniszter.

A csehországi fejleményekre reagálva a lengyel tiszti főorvos vasárnap egy hónapra betiltotta a csehországi eredetű több mint 20 %-os alkohol lengyelországi forgalmazását.  A prágai sajtó ugyanakkor arról cikkezett: nem kizárt, hogy a metanol eredetét Lengyelországban kell keresni, hiszen Lengyelország déli részén már a csehországi mérgezési hullámot megelőzően bizonyíthatón legalább két metilalkoholos haláleset volt. Arra nézve azonban nincs bizonyíték, hogy ezek az esetek a csehországi mérgezési hullámmal összefüggésben lennének.

Az észak-morvaországi Opava városi kórházába vasárnap reggel egy cseh házaspárt vittek be metilalkoholos mérgezéssel, akik azt állították, hogy Lengyelországban vett vodkát ittak – írta a Novinky hírportál.