• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Árnyékpatikát nyitott az egri kórház

Lapszemle Forrás: narancs.hu

Olyan belső gyógyszertárat alakítottak ki, amely végül ki sem nyitott.

Megelégelte a külsős cégnek járó túl magas jutalékot az egri Markhot Ferenc Kórház, ezért saját gyógyszertár nyitásába fogott. Az eset még 2006-ra nyúlik vissza, ekkor kötött szerződést a kórház korábbi vezetése a HungaroCare Kft.-vel. Évekkel később a jelenlegi vezetés, miután nem tudott megegyezni a céggel az anyagiakban, úgy döntött, saját szakállára létrehoz egy új gyógyszertárat az intézeten belül. A külsős céggel kötött szerződést pedig nekiállt felbontani. saját költségükön egy olyan belső gyógyszertárat alakítottak ki, amely végül ki sem nyitott. Spórolni akartak, miközben kétes körülmények közt tárolták a gyógykészítményeket - írta a narancs.hu.

A gyógyszertárat a Markhot Ferenc Kórház II. számú telephelyén, az egykori krónikus belgyógyászati osztály épületében rendezték be májusra – ez az épület több száz méterre található attól a résztől, ahol a betegellátás ténylegesen folyik. Egy főgyógyszerészt és – a lap kórházi forrásai szerint – több, egyéb beosztásban foglalkoztatni kívánt munkatársat is felvettek ide. Csakhogy a kórház nem kapott engedélyt az ÁNTSZ-től, mivel a még érvényben lévő megállapodás szerint a külsős HungaroCare Kft. felelt az egészségügyi intézmény gyógyszerellátásáért. A felvett dolgozókat, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a kórházban csak „sufnigyógyszertárnak" nevezett patika nem indulhat el, el is bocsátották.

Végül júniusban sikerült felbontani a HungaroCare Kft.-vel kötött szerződését, és így már a kórház gondoskodhat saját gyógyszerellátásáról. Már kaptak is engedélyt az ÁNTSZ-től. Az immár érvényes engedélyekkel rendelkező intézeti gyógyszertárat nem az említett helyen, hanem a Hungarocare által üzemeltetett patika helyén nyitották meg július 4-én; ide kerülhettek át az addig nem megfelelő körülmények között tárolt készítmények is.

Megkeresték a Markhot Ferenc Kórház igazgatóját is, aki közölte: a HungaroCare Kft.-vel kötött szerződés „indokolatlan és vállalhatatlan kiadást jelentett" számukra. Dr. Fűtő László szerint semmilyen törvény vagy szabályozás nem írja elő egyetlen kórháznak sem, hogy gyógyszerellátását kizárólag külső működtetővel valósíthatja meg. Szerették volna megtudni, hogy a végül meghiúsult intézeti gyógyszertár kialakítása és a gyógyszerrendelés költségei mekkora összeget jelentettek, erre azonban csak azt a választ kapták: „Annyit, hogy megfeleljen az ÁNTSZ minimum-rendeletében előírtaknak, de nagyságrendekkel kevesebbet, mint amennyi a HungaroCare Kft. jutaléka volt."

Az ÁNTSZ-nél a portálnak elmondták: már megadták az engedélyt ahhoz, hogy 2012. július elején kinyithasson a Markhot Ferenc Kórház által működtetett intézeti gyógyszertár. Azt is megerősítették, hogy egy korábbi intézeti patika kialakításának tervéről is tudtak, de arra nem bólinthattak rá, mert az egri kórház még szerződésben állt a Hungarocare Kft.-vel. A lap azt írja, volt olyan időszak, amikor a kórházi osztályok vezetői utasításra nem rendelhettek gyógyszert a külsős cég patikájából. A korlátozás akkor történt, amikor még az igazgató azt hitte, az először kialakított belső gyógyszertár elindulhat. Ekkor „az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közbelépett, és hivatalos levélben kötelezte az egri Markhot Ferenc Kórházat, hogy a működési engedéllyel rendelkező intézeti gyógyszertár útján lássa el gyógyszerrel a fekvőbeteg-osztályokat" – áll a narancs.hu cikében.