• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átalakítás előtt áll az onkológiai hálózat

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Központosítani kell az onkológiai ellátást, hogy érdemben javuljanak a rákbetegek esélyei – állítják a szakemberek.

Az átszervezés első lépései már megtörténtek, de továbbiak szükségesek, mert miközben egyre többet költ az ország a daganatos betegek kezelésére, ez alig észrevehető a halálozási statisztikán - írja a Magyar Idők.

A daganatos betegek magyarországi ellátása átfogó átalakításra szorul, mert túlságosan alacsony hatékonyságú ahhoz képest, hogy mennyi pénzt költenek el rá – ezt régóta mondják az onkológusok. Zombor Gábor volt egészségügyi államtitkár már az év elején arról beszélt, hogy csak azokon a kórházi osztályokon, részlegeken szabad a jövőben daganatos betegeket fogadni, ahol adott a betegek kivizsgálásához és gyógyításához szükséges összes feltétel. Jelenleg 70 ilyen hely van az országban, ugyanakkor 145 osztályon, részlegen folyik onkológiai ellátás. Az onkológiai hálózat megújítását, illetve átalakítását két, hamarosan záruló uniós pályázat is szolgálja: a gyógyítócentrumok fejlesztésére tíz kórház összesen 9,9 milliárd forintot kapott, míg a korszerű regionális onkológiai hálózat kialakítását célzó pályázatból két helyen négymilliárdos beruházás zajlik.

Az új egészségügyi államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán a lapnak adott interjújában azt hangsúlyozta, hogy az egészségügynek nem önmagát, hanem a betegeket kell szolgálnia. Ma viszont még a daganatos betegek esetében sem mindig ez a helyzet. Mint Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója elmondta: bár a szakmai szabályok most is egyértelműen kimondják, ha egy kórházban nincsenek meg a beteg teljes körű ellátásához szükséges feltételek, akkor a pácienst el kell küldeni oda, ahol ez rendelkezésre áll, a valóságban ez sokszor nem így történik, emiatt a beteg rendkívül értékes időt veszít.

– A páciensnek egy helyen kell megkapnia a diagnózist, majd kezelést, amibe szükség esetén a műtét, a sugárkezelés vagy a kemoterápia is beletartozik – hangsúlyozta a professzor.

Ruzsa Ágnes, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke szerint azoknak a kivizsgálását, akiknél daganatgyanú merül fel, az év közepén bevezetett úgynevezett kéthetes szabály valóban meggyorsította. A rákgyanús esetek kivizsgálásához azonban nemcsak CT és MR kell, hanem például a szövetmintákat elemző patológusok is, akiknek hiánya komolyan hátráltatja a gyors diagnózist.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak a hazai onkológiai ellátással kapcsolatos adatai szerint az elmúlt tíz évben megduplázódott, és 2013-ban csaknem elérte az 1,3 milliót a kórházban kezelt daganatos betegek kezelésének száma, aminek következtében a kórházak csaknem kétszer annyit, majdnem 70 milliárdot fordítottak onkológiai ellátásra, mint 2001-ben. A folyamatosan növekvő kiadások ellenére az utóbbi ötven évben Magyarországon 48 százalékkal nőtt a rákos megbetegedések okozta halálesetek száma. Míg az Európai Unióban százezer lakosra átlagosan 166,9 halálozás jutott 2010-ben, ez a szám Magyarországon 238,8 volt.