• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átszervezik a szegedi gyermekklinikát

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

A szegedi gyermekklinika az egyetemen belül is kiemelkedően nagy veszteséget termel.

Ágyakat szüntetnek meg és részlegeket költöztetnek, de a számítások szerint így sem csorbul majd a betegellátás. A Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika és Gyermek-egészségügyi Központ nyolc éve az ország legnagyobb egyetemi klinikája. 2005 januárjában egyesült a szegedi gyermekkórház, a gyermekklinika, az Ifjúsági Rendelőintézet, az Ifjúsági Lélektani Intézet, valamint a város tíz iskolaorvosi és tíz iskola-fogorvosi rendelője – olvasható a delmagyar.hu portálján.

A 265 ágyas intézmény jelenleg három telephelyen működik, ambuláns betegeinek száma évi 250 ezer. Túl sok pénzébe kerül azonban az egyetemnek, ezért megszületett a döntés: átszervezik. - Rengeteg megbeszélés után úgy tűnik, sikerül mindhárom telephelyet megtartani, de a racionalizálás és a párhuzamosságok megszüntetése érdekében jelentős átszervezésre van szükség – mondta az átszervezés hátteréről Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika és Gyermek-egészségügyi Központ megbízott intézetvezetője.

A legégetőbb a pszichiátria bővítése, mivel az országban egyedül Szegeden van gyermek fekvő beteg pszichiátriai ellátás. A jelenleg a Boldogasszony sugárúti épületben működő intézetet ezért Újszegedre költöztetnék, a helyén pedig egy gyermek-SZTK-t alakítanának ki, hogy a járóbeteg-szakrendelések egy részének itt biztosítsanak helyet. Ehhez azonban a kórházépület jelentős belső átalakítására is szükség van, így ez csak terv, amíg nincs hozzá pályázati forrás. Az újszegedi épületből azonban ettől függetlenül megkezdik az osztályok kiköltöztetését – emeli ki a portál.

Első lépésként az „A" részlegen működő újszülött intenzív osztály bővül, a gyermekszemészet is elköltözik a „B" épületből, május 6-ától a szemklinikán fogadják a gyerekeket. Szintén a felnőttellátásba integrálják a fül-orr-gégészet fekvőbeteg-ellátást, csupán a 3 éven aluliak kapnak egy kórtermet a gyermekklinika Tisza-parti épületében. Járóbeteg-rendelés azonban továbbra is mindkét telephelyen lesz.