• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Augusztus végén lejárt az összes magyarországi Covid-vakcina

Lapszemle MA 06:50 Forrás: telex.hu
Augusztus végén lejárt az összes magyarországi Covid-vakcina

Már dolgoznak az újabb adagok beszerzésén, és ezek a legfrissebb változatból fognak érkezni, de azt nem árulták el, hogy mikor és mennyi.

„A hazánkban jelenleg elérhető Covid-vakcinák felhasználhatósága augusztus végén lejárt” – erősítette meg a telex.hu kérdésére a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Magyarul jelenleg senki nem tud Covid-vakcinát kérni Magyarországon. Az NNGYK válasza szerint már dolgoznak az újabb adagok beszerzésén, és ezek a legfrissebb változatból fognak érkezni, de azt nem árulták el, hogy mikor és mennyi.

Az alkalmazási előírásban azonban szerepel egy elvi kiskapu: az olvasható benne, hogy „a vakcinát tartalmazó bontatlan injekciós üvegek –50 °C és –15 °C között tárolva 12 hónapon át is igazoltan megőrzik a kémiai és fizikai stabilitásukat”, a 9 hónap lejárta után csak az változik, hogy a mélyhűtésből való kiolvasztás után, sima hűtéssel tárolva már nem 30, hanem 14 napon belül kellene ezeket felhasználni. Ezért azt is megkérdeztük az NNGYK-tól, hogy tervezik-e a 9 hónapos helyett a gyártó által is megengedett 12 hónapos felhasználhatóság szerint elérhetővé tenni a vakcinákat. Válaszuk szerint azonban a vakcinák „érvényességét az Európai Gyógyszerhatóság, amelynek erre jogosultsága van, központilag nem hosszabbította meg”, azaz nem tolható ki a lejárati idejük.

Az NNGYK kérdésükre azt írta, már dolgoznak az újabb adagok beszerzésén. A Covid-vakcinák esetében mostanra az influenzaoltáséhoz hasonló gyakorlat alakult ki: minden évben az épp leginkább terjedő variánshoz igazítják az oltóanyagot, hogy az minél erősebb és naprakészebb védelmet biztosítson. Tavaly a Moderna Spikevax nevű vakcinájának akkori legfrissebb típusa, az XBB.1.5 variánshoz igazított változat érkezett Magyarországra, amelyet az év szeptemberében engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve hivatalosan az EMA javaslatára az Európai Bizottság. Idén már újabb variánsok dominálnak, így az egészségügyi hatóságok előírása szerint a gyártók is újabb vakcinaváltozatokat fejlesztettek.