• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Autót cserélnének és a béreket is emelnék

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

Nem fizetnek hozzájárulást az orvosi ügyeleti ellátás működtetéséhez a Csorna környéki önkormányzatok.

A gesztor település, Bősárkány polgármestere kért 200 forintot lakosonként. Nem kapott. Azért kérte ő a támogatást, mert tíz éve községe a gesztora a negyvenegy települést ellátó társulásnak. Szalay Imre levele azonban nem talált megértésre. A negyven megszólított önkormányzatból hárman jelezték, nem tudnak fizetni, a többiek hallgatnak – írja a kisalfold.hu portálja.

Bősárkány tíz éve viszi az ügyeleti társulás ügyeit. Működtetéséhez az Országos Egészségpénztár (OEP) nyújt támogatást, ám szükség lenne a finanszírozás kiegészítésére is. Szalay Imre úgy számolt, minden falunak évente kétszáz forintot kellene fizetnie lakosonként. A pluszpénzből az orvosok, a nővérek és a gépkocsivezetők díjazását lehetne emelni, ami tíz éve nem változott például. Időszerű lenne az ötéves, 200 ezer kilométert futott ügyeleti autó cseréje is.

Február közepéig még várok a polgármester kollégák jelzésére, aztán újabb levelet küldök. Abban már a konkrét összeget is megjelölöm, amivel egy-egy önkormányzatnak hozzá kellene járulnia az ügyelet működtetéséhez. Az OEP-finanszírozás ugyanis mindössze a dolgozók díjazására elég, illetve a Margit Kórház, valamint a csornai önkormányzat által számlázott szolgáltatásokat fizetjük. Ebből a pénzből tudjuk még a gépkocsi üzemeltetését, valamint a gyógyszertári beszerzéseket biztosítani. Az ügyelet munkatársai azonban tíz éve nem kaptak díjemelést, amit egyébként joggal többször is sérelmeztek már.

Az ügyelet dolgozói jórészt vállalkozóként dolgoznak. Az orvosok bruttó 2000 forintért, a nővérek 1250, a gépkocsivezetők 1100 forintért dolgoznak óránként. 17 orvost, 10 nővért és 6 gépkocsivezetőt foglalkoztat a társulás – mondta bősárkányi polgármester a Csorna térségi önkormányzatok társulásához hasonlította helyzetüket. Mint fogalmazott, a térségi társulás az önként vállalt szociális feladatellátáshoz egy főállású alkalmazottat foglalkoztat könyvelésre.

Egyet pénzügyi és igazgatási feladatokra, valamint 2,5 millió forintot működési célra átad a csornai városházának. A kistérségi társulás számlájára a társtelepülések fizetik a 200 forintot lakosonként.

A kötelező ügyeleti ellátás legalább akkora terhet ró Bősárkányra, mint a térségi szociális ellátás. Hasonló járulékos költségek is felmerülnek. A bősárkányi polgármesteri hivatal mint egy külön intézményt, úgy működteti az ügyeleti társulást. Kollégáim tíz éve külön díjazás nélkül végzik el a pluszfeladatokat. Úgy érzem, kérésem jogos, bízom benne, hogy a negyven önkormányzat ezt belátja és döntenek a kétszáz forintos hozzájárulás megfizetéséről – tette hozzá Szalay Imre.