• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

''Az ember vásárra viszi a bőrét azért, amiben hisz''

Lapszemle Forrás: Népszava

Czeizel Endre ellenreakció kívánt lenni arra, hogy mostanában gyakran bújnak ki az orvosok a felelősségvállalás alól.

Az orvoskollégái által nekiszegezett kérdésre, miszerint: hogyan vállalhatott személyes felelősséget azért, hogy az influenza elleni oltás a magzatokban nem okoz rendellenességet, Czeizel Endre annyit válaszolt, hogy ez éppen ellenreakció kívánt lenni arra, hogy mostanában gyakran bújnak ki az orvosok a felelősségvállalás alól. Czeizelt elkeseríti az is, hogy most, amikor vészhelyzet van és sorra halnak meg az emberek, az ellenzék egy szakbizottságban azt érzi a legfontosabbnak, hogy lejárassa az oltóanyagot, illetve gyártóját.

A sajtó kérdésére az orvos-genetikus elmondta, hogy az elsők között oltatta be magát és családját az Omninvest által gyártott vakcinával. Hozzátette, hogy ő olyan „pap" aki maga is megfogadja amit prédikál. Ugyanis a szakember napi szinten olvassa a vonatkozó szakirodalmat és már a vírus első felbukkanásakor tudta, hogy egy veszélyes kórral nézünk szembe. Elmondta, hogy egész életét arra tette fel, hogy a magzatokat megmentse, így figyelemmel követte a várandós nőkre vonatkozó statisztikákat, amely adatok közül a legfrissebbek szerint minden hatodik terhes meghal, aki megkapja a H1N1-et.

Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy ugyanakkor Magyarország jól felkészült a járványra, Európában az elsők között voltunk, akik az oltóanyagot előállították. Hangsúlyozta, hogy hatmillió oltóanyagot gyártottak le és ha ezt mind beadták volna, akkor kivédhető a járvány.

Felvetette, hogy végig kell gondolni, hogy hol rontottuk el. Hiszen például a svéd várandósok 92 százalékát beoltották már a múlt hét végéig, ezzel szemben a magyar terhesek alig több mint 10 százalékát. Mint mondta, felfoghatatlannak tartja, hogy miután a legfontosabb nemzetközi szakmai fórumok kimondták, hogy a vakcináció az egyetlen lehetőség az influenza kivédésére, akkor orvosok hogyan mondhatják azt a várandósoknak, hogy ne oltassák be magukat.

„E súlyos szakma hiba okain gondolkodva legalább három szintet érdemes elkülöníteni" – mondta Czeizel. – „Az első szint maga a demokrácia. Szólásszabadság van, és a laikus, sőt a félkegyelmű ugyanúgy hangot adhat véleményének, sőt káros téveszméinek, mint a szakember." Valamint kifejti véleményét a második és harmadik szintről is:„Mi Magyarországon megőrültünk, két szekértáborra szakadtunk. Az ellenzék szerint bármit csinál ez a kormány, az csak rossz lehet. Csakhogy most vészhelyzet van, sok száz ember és várandós életéről van szó! Szijjártó fideszes szóvivő mégis büszkén jelenti ki, hogy ő nem oltatja be magát ezzel az oltóanyaggal. Ráadásul az oltóanyaggyártó tulajdonosi hátterében korrupciót sejtetnek. A harmadik szint az orvos. A rendszerváltásig az orvos védett volt. Ha hibát csinált, eltussolták, és ha valami mégiscsak kiderült, akkor a kártérítést a kórház fizette.

A rendszerváltás után itthon is elkezdődtek a műhibaperek. Emiatt a magyar orvosokban kialakult egy reflex: a legfontosabb az önvédelem, vagyis, hogy ne vállaljanak semmilyen felelősséget. Mi több, sajnos nem ismerik a nemzetközi tudomány eredményeit és állásfoglalásait, ezért nem fogják fel, hogy itt most egy életveszélyes, új vírussal kell szembesülnünk. Ez a szemlélet nagyon betegellenes, pedig szerintem az orvos elsődleges kötelessége, hogy betege egészségét és érdekeit mindenek fölé helyezze. Ezt az önvédelmi reflexet, miszerint „nekem az a legfontosabb, hogy ne legyen bajom", sürgősen fel kellene számolni."

Továbbá beszél arról is, hogy a WHO összehasonlította az Európában lévő négy oltóanyagot és e szerint a magyar az egyik legjobb. Legjobb, mert az ellenanyag kiváltása erős, és egy oltással megoldható a védelem.

Az újságíró kérdésére elmondta, hogy ő maga is olt várandósokat, annak ellenére, hogy csak genetikai és családtervezési tanácsadást végez, azonban a hozzá fordulók közül négyen elmondták, hogy háziorvosuk nem ajánlotta az oltást, pedig ők akarták. Így megírták a receptet, mentek a patikába, kiváltották és behozták és beoltották őket.

Azzal kapcsolatban, hogy miért kell a terhes nőket beoltani függetlenül a terhesség idejétől, elmondta: „Három indok miatt kell oltani a várandósokat, teljesen függetlenül a terhesség idejétől. Az első indok, hogy így megmenthetik az életüket, amely hatszor vagy akár hússzor nagyobb halálozásnak van kitéve. A második, hogy ha az influenzától belázasodik az anya, akkor 50 százalékkal magasabb a fejlődési rendellenességek kockázata, ami oltással kivédhető. Ettől leginkább a terhesség 2., 3. és 4. hónapjában kell tartani, ezért kora terhességben is feltétlenül oltani kell. Végül a harmadik indok az, hogy az anya ellenanyagai a megszületett csecsemőnek minimum hat, de jobb esetben tizenkét hónapig védettséget biztosítanak. Tehát arra az időszakra, amikor nem lehet őket oltani."

Elmondta továbbá, hogy egy fordított mechanizmusnak vagyunk a tanúi, azaz mivel egy népszerűtlen kormány szorgalmazza az oltást, ezért az emberek nagy része elutasítja azt.

Legolvasottabb cikkeink