• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az extrém hőség újabb és újabb áldozatokat szed

Lapszemle 2024.08.23 Forrás: economx.hu
Az extrém hőség újabb és újabb áldozatokat szed

A halálesetek száma már így is aránytalanul nagymértékben nő a dél-európai országokban, ami példátlan kihívások elé állíthatja a közegészségügyi rendszereket.

Egy új tanulmány feltárja, hogy a magas hőmérséklet miatti halálesetek száma megháromszorozódhat Európában az évszázad végére. A legnagyobb veszélynek kitett helyek közé főként a déli országok tartoznak, ahol az időjárás melegedésével egy időben a hideggel összefüggő halálesetek száma is csökkent. Amennyiben pedig a globális felmelegedés eléri az általános 3-4 Celsius-fokos melegedést az extrém meleg okozta halálesetek száma megháromszorozódhat az évszázad végére – írja a The Guardian nyomán az economx.hu.

A kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy az éghajlatváltozás példátlan kihívások elé állíthatja a közegészségügyi rendszereket, különösen a hőhullámok idején.

Amennyiben a hőmérséklet 3 Celsius-fokkal az iparosodás előtti szint fölé emelkedik, évente 129 ezer újabb haláleset is bekövetkezhet a meleg időjárás miatt.

Jelenleg a hőség okozta halálesetek száma 44 ezerre nőtt Európában. A tanulmány szerint azonban a hideg és a hőség okozta éves halálesetek összesített száma a régióban a jelenlegi 407 ezerről 2100-ra 450 ezerre is emelkedhet. 

Ez a kutatás élesen emlékeztet arra, hogy hány életet kockáztatunk, ha nem cselekszünk elég gyorsan az éghajlatváltozással szemben – mondta Madeleine Thomson, a Wellcome egészségügyi kutatóintézet éghajlati hatásokért és alkalmazkodásért felelős vezetője.

Hozzátette, hogy a közvetlen hő okozta halálesetek Európában előre jelzett megháromszorozódása „még csak nem is a teljes kép”, és rámutatott azokra a kutatásokra, amelyek a szélsőséges hőséget vetélésekkel és a rossz mentális egészséggel is összefüggésbe hozzák. Kiemelte, hogy fontos szót ejteni a közvetett hatásokról is, hiszen a szélsőséges időjárás áll a terméskiesés, erdőtüzek pusztítása, infrastruktúra kritikus károsítás és a gazdasági helyzet romlásának hátterében is. Továbbiak a teljes cikkben