• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az oltatlanokra javasolt helyezni a hangsúlyt

Lapszemle 2021.08.09 Forrás: mandiner.hu
Az oltatlanokra javasolt helyezni a hangsúlyt

Az egész járvány megoldása, hogy a társadalom nagyobbik része be legyen oltva.

Bármilyen jók is a számok itthon, a többi országhoz hasonlóan jön a delta variáns, és sajnos a negyedik hullám elkerülhetetlen. Ám annak, aki be van oltva, nem kell félnie. Itthon már a harmadik oltásra is lehet jelentkezni, Szlávik János virológus szerint azonban az nem csökkenti az oltatlanok számát és olyan óriási mértékben a védettséget sem növeli. Így inkább továbbra is az oltatlanokra javasolt helyezni a hangsúlyt - mondta a Mandinernek adott interjúban.

Megnyílt az időpontfoglaló, már a harmadik oltásra is lehet jelentkezni. Kiknek ajánlja az emlékeztető vakcinát?

Nagyon sok országban javasolják a harmadik oltás felvételét a második vakcina beadását követő négy-hat hónappal, elsősorban azoknak, akiknek koruknál vagy az immunrendszerüknél fogva alacsonyabb a védettségük. Ilyenek a hatvan év felettiek, az immunhiányos, daganatos, hematológiai betegek, a szervátültetettek, vagy immunrendszerüket károsító kezelésben részesülők. Azt eddig is tudtuk, hogy náluk, és az időseknél alacsonyabb az oltások adta védettség, ám úgy tűnik, hogy ez fokozható egy harmadik oltással. Ezért nekik mindenképpen javasolt a harmadik oltás. Az elhíresült két kínai vakcinát kapók közül sokan úgy gondolják, nem védettek, ezért ők, ha kérik, kaphatnak harmadikként egy más típusú vakcinát is. 

Egyetért azzal, hogy a Sinopharmmal oltottak nem védettek?

Nem. A kezdetektől fogva úgy gondolom, hogy minden Magyarországon törzskönyvezett vakcina megvéd minket a súlyos betegségtől. Ha körbenézünk a világban, láthatjuk, hogy azokban az országokban sem emelkedett az esetszám az idősek körében, ahol csak kínai oltással oltottak. Semmi alapja nincs annak a kijelentésnek, hogy a kínai vakcina nem hatékony. (...)

Ápolnak jelenleg delta-variánssal fertőzött beteget a Dél-pesti Centrumkórházban?

Keveset, de igen. Viszont, ha a delta-variáns az oltatlanok és a fiatalok között komolyabban terjedni kezd, akkor sajnos óhatatlan, hogy egyre többen fognak kórházba, vagy akár intenzív osztályra kerülni. Ezért nem az oltottak meggyőzését kell erősíteni, hanem az oltatlanokét. Hiszen a súlyos megbetegedés áldozatai az oltatlanok lesznek.

Milyen különbségeket lát az új variánssal és a brit mutánssal fertőzött betegek között?

A legfőbb különbség, hogy a delta-mutáns enyhébb tüneteket okoz, mint korábbi rokonai. Ez a titka annak, hogy gyorsabban is tud terjedni, mint a már jobban ismert változatok. Bár megvannak a klasszikus tünetek: íz- és szaglás-vesztés, leginkább mégis egy nyári náthához hasonlítható a vírus okozta betegséglefolyás. Sokan emiatt nem is gondolják, hogy betegek, szűrni sem mennek. Így tovább tudják adni a fertőzést, ami igaz azokra is – bár kisebb mértékben – akik már oltva vannak. A probléma ott kezdődik, hogy míg az oltott észre sem veszi sok esetben, hogy beteg, addig az oltatlant sajnos súlyosabban leterítheti. De annak, aki be van oltva, nem kell jobban félni a delta-mutánstól. Továbbiak a teljes interjúban