• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az omikron új variánsa meglökte a kórházba kerülők számát

Lapszemle 2023.08.10 Forrás: InfoStart
Az omikron új variánsa meglökte a kórházba kerülők számát

A biológus szerint lehet, hogy csak az immunbetegeknek, az időseknek kell majd felvenniük az oltást, de lehet, erre sem lesz szükség.

Egyre több embert fertőz meg az Egyesült Királyságban a koronavírus egy újabb variánsa, az úgynevezett Eris. Egyes szakértők szerint ez az omikrontörzs okolható minden hetedik Covid-esetért, ráadásul a kórházban ápoltak száma is jelentősen megemelkedett. Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója úgy véli, egész Európában, így Magyarországon is elterjedhet az új vírusvariáns, írja az InfoStart.

Az Erist mint új variánst július végén azonosították Angliában, de Ázsiában a megbetegedések 20 százalékát már ez a változat okozta. Boldogkői Zsolt az InfoRádióban azt mondta, Európában és az Egyesült Királyságban 10-10 százalékos ez az arány. Szerinte az Eris azért csak mostanában került be a hírekbe, mert a koronavírus az elmúlt időszakban kezdett el igazán erős dinamikával terjedni és a kórházba kerülések száma is nemrégen emelkedett meg drasztikusan, egy hónap alatt 12 százalékkal.

Az MTA doktora hozzátette: nem biztos, hogy az Erisnek tulajdonítható ez a tendencia. Nem kizárt, hogy az időjárási körülmények játszottak jelentős szerepet, ugyanis a mostani nyáron nagyon sok csapadék hullott, ami miatt az emberek sokszor zárt helyiségekbe kényszerülnek. Ugyancsak kedvez a vírus terjedésének a nedves és párás levegő, valamint az is, hogy az UV-sugárzás is sokkal kisebb.

Boldogkői Zsolt úgy gondolja, az Eris valószínűleg jelen van már Magyarországon is, csak senki sem tudja, milyen arányban. Mint mondta, jelenleg nincs olyan szakember, aki pontosan meg tudná mondani, mi történik majd a következő hetekben.

„Nyilván a vírus nem ismeri az országhatárokat. Valószínű, hogy el fog terjedni Európában ez a variáns. Hogy mennyire fogja megemelni a kórházba kerülések számát, azt nem lehet tudni, de én azt mondanám, szinte kizárt, hogy olyan komoly komplikációk legyenek, mint amiket a második és a harmadik hullámban tapasztalhattunk.”

A magyar kormány 340 ezer Janssen-vakcinát rendelt meg. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy mire kell majd számítani ősszel-télen? Boldogkői Zsolt szerint senki sem tudhatja, visszatérhet-e keményebben a Covid ősszel vagy télen. Elengedhetetlennek tartja megvizsgálni, hogy az Eris mennyire fejt ki virulens hatást az egészségre. Az a valószínűbb, hogy a következő hónapokban nem kell „össznépi” oltásprogramot szervezni.

A biológus szerint lehet, hogy csak az immunbetegeknek, az időseknek kell majd felvenniük az oltást, de az sem kizárt, hogy még erre sem lesz szükség.

További részletek az InfoStart cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink