• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az orvoshiány okozhat gondot az új struktúrában

Lapszemle Forrás: HVG Online

A kórházigazgatók szerint leginkább a szakemberhiány miatt lesz nehéz betartani a minimum feltételeket.

Június 15-én lesz nyilvános, valószínűleg tehát akkor kapják kézhez a kórházak a tisztiorvosi hivataltól azt a határozatot, amely intézményre lebontva határozza meg a kapacitási, progresszivitási szint-besorolást, amely alapján újrakötik a finanszírozási szerződéseket. Ha Szócska Miklós állja a szavát, egyetlen intézményt sem zárnak be, néhány azonban funkciót válthat – írja a HVG – online.

A hvg.hu több kórházigazgatóval is beszélt, de konkrétumot egyikük sem tud még. Azt mondták: a kérdés egyelőre nyitott, ugyanis számtalan verziót festettek fel azokon az egyeztetéseken, amelyeken a tisztiorvosi hivatal és a minisztérium illetékesei is jelen voltak még másfél hónappal ezelőtt. „Hogy ebből mi valósul meg, nem tudjuk. Nyilván, ez sok munka, de jó lenne, ha nem húznák tovább az idegeinket"- fogalmazott az egyik intézményvezető.

Egy másik főigazgató azt mondta, nem tudja miként lesznek teljesíthetőek „az elvi minimumok akkor, amikor ilyen súlyos szakember-hiány van." Azt már egy harmadik főigazgató fogalmazta meg: a kórházigazgatói lebegtetésekkel együtt ez már túl sok. „Az előzetes egyeztetésekből az derült ki, hogy a legnagyobb problémát a szakemberhiány okozza majd."

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke ugyanakkor nem érti, miért nem kapták meg a kórházigazgatók a rájuk vonatkozó határozatot. „Lehet, hogy a végleges, hivatalos változatot még nem, de ez csupán formaság. Az biztos, hogy számos egyeztetés volt, a legutóbbi pünkösd éjjel, én voltam a 148. aznap, akivel a végleges adatokról egyeztettek." Most egyrészt a kapacitások derülnek majd ki: azaz, meghatározzák, hogy az adott intézmény az adott szakmára lebontva mennyi ágyat kap. Meghatározzák a progresszivitási szinteket is, azaz a szakmai kollégiumokkal egyeztetve azt, hogy az adott intézmény az adott ágyszámaival együtt milyen súlyosságú betegeket láthat el. Ez alapján besorolhatják majd őket 1, 2A, 2B, 3A és 3B szintre.

A kapacitások és a progresszivitási szint után mindezekhez a területi ellátási kötelezettséget is rendelnek, ami egyben beutalási rendet is jelent. Ehhez kapcsolják majd a tárgyi és humánerőforrás minimum feltételeit, azaz: hogy milyen építészeti, eszköz és személyi feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy működőképes legyen az adott osztály. Minden intézménynek június közepétől négy hónapja van arra, hogy önbevallást készítsen arról, az egyes osztályok megfelelnek-e ennek. Ezt az ÁNTSZ-hez kell eljuttatni, a szervezet később ellenőrzi az igazmondást – nyilatkozta Rácz Jenő, aki hozzátette, ez az új struktúra majd azoknál a kórházaknál hozhat változást, amelyek profilt váltanak. Szerinte ez 15-17 intézményt érint, a legtöbb helyen egyes aktív fekvőbeteg feladatok szűnnek meg, amelyek helyébe krónikus, vagy járóbeteg ellátás jöhet.