• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az óvszer a legnépszerűbb védekezési forma

Lapszemle Forrás: Népszava Online

A megkérdezettek mindössze 4 százaléka vallotta, hogy nem ismeri semmilyen formáját a védekezésnek.

A fiatalok nagy része (92 százaléka) ismer valamilyen fogamzásgátló módszert. A legtöbben az óvszert említették, második legismertebb a fogamzásgátló tabletta, harmadik a szexuális aktus megszakítása. Egyharmaduk hallott már a spirálról és egyéb méhen belüli eszközök lehetőségéről, ezen túl minden ötödik fiatal említette a naptár-módszert (a peteérés időpontjának kiszámítását), a hüvelytablettát, a pesszáriumot és a sterilizálást is, mint megelőzési lehetőséget - írta a Népszava.

A felmérés az elmúlt 3 hónapban készült a 15-25 év közöttieket reprezentáló közel 400 fő személyes módon történő megkérdezésével egy kényes, de annál fontosabb témáról: a különböző fogamzásgátló módszerek ismeretéről, azok használatáról és az abortusztablettáról.

Az abortusztablettát nyár elején regisztrálta hazánkban az Országos Gyógyszerészeti Intézet, de az eljárás bevezetését azóta sem engedélyezték, és a használatáról kialakult vita nagy port kavart. Mivel a 15-25 éveseket tekinthetjük az egyik legérintettebb rétegnek ebben a kérdésben, ezért ebben a kutatásban őket kérdezték meg róla. Az Ipsos érdeklődése nyomán kiderült, hogy a fiatalok 42 százaléka hallott már róla.

Azok közül, akik ismerik a tablettát, minden második fiatal úgy gondolja, hogy kevesebb egészségügyi kockázattal jár a műtéti beavatkozáshoz képest, 57 százalék szerint kíméletesebb módszer is, ezzel szemben 11 százalékuk nem ért egyet ezzel a kijelentéssel, és közel 40 százalékuk nem tudja eldönteni, melyik módszer a kevésbé kockázatos. Minden második fiatal egyetért azzal is, hogy ez a módszer tudatosabb terhesség-megszakítást jelent, mint a műtét, és azzal, hogy jogosan szerepel az alapvető gyógyszerek listáján. A tabletta alkalmazását csupán minden tizedik fiatal ellenzi.

A tabletta bevezetésének következményeit tekintve már bizonytalanabb vélemények érkeztek: 30 százalékuk szerint több lenne az abortusz, 28 százalékuk szerint nem, a maradék pedig nem tud állást foglalni ebben a kérdésben. Viszont határozottabbnak bizonyulnak a tekintetben, hogy a szervezet - a műtéthez képest - gyorsabban regenerálódik az abortusztabletta alkalmazása után, és nagyobb az esélye a későbbi teherbe esésnek is (42-46 százalék vélekedik így), míg ugyanezt 11-12 százalékuk cáfolja. Bár nem a fiatalok dolga ebben a kérdésben döntést hozni, kétharmaduknak az a véleménye, hogy a politikának nem lenne szabad belefolynia az egészségügyi döntésekbe.

Legolvasottabb cikkeink