• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az új gyógyszerek fele már biológiai készítmény

Lapszemle Forrás: Info Rádió - Aréna

A biológiai terápiák fejlesztéséhez nagy segítség lenne az egyetemi-akadémiai háttér a gyógyszer-kutatásokban.

Nőgyógyászati termékei mellett a jövőben a Richter Gedeon Nyrt. megerősíti eredeti kutatási portfólióját a központi idegrendszerre ható készítmények terén, ám emellett nagy figyelmet szentel a biológiai hatóanyagra épülő, például vérplazma eredetű, részint géntechnológiai eljárással készített, biológiai gyógyszerek piacára – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bosch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

"Ezek rendszerint nagyon komplex peptid-molekulák, amit fermentációval lehet előállítani, és a felhasználási területük elsősorban, majdnem kizárólag az onkológia és az immunológia területén van, ezen területen egyelőre még nincs megfelelő megoldás." Bogsch Erik hozzátette, hogy mára az újonnan fejlesztett gyógyszerkészítmények nagyjából fele biológiai készítmény. "Azok közül is egyre többnek le fog járni a szabadalma az elkövetkező 5-8 évben. Itt a belépési küszöb lényegesen magasabb, tehát a gyártási technológia sokkal nehezebb, beruházásigényes a gyártás kialakítása és a klinikai vizsgálatok is sokkal költségesebbek, körülbelül harmincszorosa, mint egy szintetikus generikus molekulának."

Az efféle fejlesztésekhez óriási segítséget jelentene az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már meglévő egyetemi-akadémiai háttér a gyógyszer-kutatásokban – tette hozzá a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

A magyarországi gyógyszeripar fejlesztéséhez a felsőoktatási elitképzés erősítésére is szükség volna - mondta. Bogsch Erik kifejtette: nemzetközileg kiugró eredményeket csak megfelelő műszerezettséggel, megfelelő környezettel és megfelelő emberekkel lehet elérni, ám utóbbiak száma jelenleg Magyarországon kevés. Ehhez a cégvezető szerint elsősorban több pénzre volna szükség a felsőoktatásban. Ha lenne pénz, akkor lenne struktúra, és ha lenne struktúra, akkor lennének emberek is – tette hozzá.

„Koncentráltabban kellene néhány területre fókuszálni, és ez fontos lenne az ország számára is. A Richterben a kutatás-fejlesztés területén olyan körülmények vannak, amelyek egyenértékűek a nyugat-európai vagy amerikai struktúrával. Ezt kellene kialakítani, enélkül nagyon nehéz a tehetséges fiatalokat Magyarországon tartani" - fejtette ki Bogsch Erik. A Richter pályázatokkal is segíti az egyetemi képzést, és kialakulhatnak olyan centrumok, amelyek nemzetközileg is versenyképesek lehetnek - tette hozzá. Az Aréna meghallgatható itt