• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ázsiában már most gyilkol egy új influenza

Lapszemle Forrás: origo.hu

Sokkal kevesebben halnának meg influenzában és annak szövődményeiben, ha többen oltatnák be magukat időben.

Mianmarban több mint harmincan meghaltak az új típusú influenzafertőzésben, és több száz embert kórházban kezelnek. Hogy ugyanez a fajta vírus fertőz-e majd Európában és Magyarországon az idén télen, azt még nem lehet tudni. A mianmari járványról, és a magyarországi halálozások okáról is kérdezte az Origo Ócsai Lajost, a Tisztiorvosi Hivatal volt járványügyi főosztályvezetőjét.

- Évtizedekig dolgozott a Tisztiorvosi hivatalnál, járványügyi főosztályvezető volt hosszú évekig – mi a tapasztalata, ha Ázsiában és a Föld féli féltekéjén ilyenkor egy bizonyos típusú influenzavírus terjed, akkor ugyanez a típus fertőz majd télen Európában is?
 - Elképzelhető. Az Egészségügyi Világszervezet is általában az alapján állítja össze az aktuális évre az oltóanyagot, hogy milyen típusú influenzavírusok cirkulálnak a déli féltekén.

- Ez mennyire biztos, hogy ugyanaz a vírus terjed majd Európában is? Vagyis, milyen gyakran lehetnek más típusú influenzavírusok az oltóanyagban, mint amelyek valójában terjednek?
- Ha megjelenik egy oltóanyag, és az ember beoltatja magát, az egy év és három hónapra ad biztonságos védelmet – feltéve, hogy ugyanazok a vírusok terjednek, amelyek az oltóanyagban vannak. Többször gondot jelentett viszont, hogy nem pontosan ugyanaz a típusú vírus volt az oltóanyagban. Mint például 2 éve. Akkor ugyanis, mire ideért az a bizonyos B típusú vírus, mutálódott, változott. Így rengeteg embert megbetegített – még a beoltottakat is. Két fő típusa van az influenzának. Az A és a B vírus.

Az A vírus esetében tíz évente egyszer fordul elő, hogy nem esik egybe az oltóanyagban lévő vírus és a cirkuláló vírus. A B vírusnál ez lényegesen gyakoribb.

Ez a típusú influenzavírus a 90-es évek kezdetétől képes hasonló változásokra, mint az A vírus – ráadásul két fő fajtája is van. Ha az A vírus kezd cirkulálni, az dominanciára törekszik – minden más influenzavírust megpróbál kiszorítani. A B vírusnál viszont bármelyik filogenetikai vonala, vagyis bármelyik fajtája kezd el terjedni, nem törekszik egyeduralomra, kényelmesen megvan a másik típusú B vírus mellett, és hagyja, hogy az is terjedjen. Ilyenkor sajnos mind a kettő meg tudja betegíteni az embert, és úgy tűnik, nem hatásos az oltóanyag. Az idén ősztől éppen ezért Magyarországon is elérhető majd olyan oltóanyag, amelyben az A vírusokon kívül mind a két B vírus is benne lesz. A teljes interjú itt olvasható