• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Barabási Albert-László szerint a vírus kiirthatatlan

Lapszemle 2021.11.24 Forrás: Népszava Online
Barabási Albert-László szerint a vírus kiirthatatlan

„Kutatóként mindig tudtuk, hogy lesz majd egy ilyen járvány, csak a méretét, az időpontját és az elhalálozási rátáját nem tudtuk."

A világhírű, székelyföldi születésű fizikus szerint a koronavírus elleni vakcinák nem tökéletesek, de az oltatlanok valóban életveszélyben vannak - írja a nepszava.hu.

Tudni kell, hogy a társadalomban mindig is jelen lesz ez a vírus, kiirtani nem lehet, de ha megfelelő immunitás épül ki a népességben, akkor irrelevánssá válik a jelenléte. Ehhez azonban elképzelhető, hogy a következő időszakban félévente oltáshoz kell folyamodnunk. Senki nem látja még a végét, még mi sem tudunk jósolni ebben a kérdésben – számolt be a Székelyhon.ro arról, mit mondott Barabási Albert-László fizikus egy újságíróknak szervezett szombati székelyföldi fórumon. A csíkkarcfalvi születésű, Bostonban élő magyar hálózatkutató hazalátogatásakor Csíkszereda alpolgármestere, Sógor Enikő meghívására beszélt a koronavírus-járványról és a védőoltás szükségességéről. Barabási megdöbbent a székelyföldi megyék alacsony, 30 százalékos átoltottsági arányán, s leszögezte:

„Kutatóként mindig tudtuk, hogy lesz majd egy ilyen járvány. Csak a méretét, az időpontját és az elhalálozási rátáját nem tudtuk meghatározni.”

Mint mondta, a Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontjában már a járvány berobbanása előtt azt jósolták, hogy nagy baj lesz ebből a vírusból. A magyar fizikus, a központ alapítója laborjában 6000 orvosságot teszteltek majom, majd emberi sejtekben a koronavírus elleni megfelelő gyógyszer kifejlesztése érdekében. Honfitársainak arról beszélt, hogy a székelyföldi régióban eleinte kevés fertőzött volt, mert tavaly decemberben odafigyeltek egymásra, maszkot hordtak ez emberek. Most viszont a többségében magyarok lakta Hargita és Kovászna megyei alacsony átoltottsági aránya veszélyezteti az ott élőket.

Karikó Katalin személyes jóbarátom, akinek a munkája ebben a helyzetben egy csodával ér fel. Munkájának köszönhetően azt az egy kis molekulát ültetik be a szervezetbe, amelyik megállítja a fertőzést. (...) Aki nem éli túl, annak a gyerekei, unokái nem születnek meg, és mi egy kis nemzet vagyunk itt, Székelyföldön”– érvelt az oltás fontossága mellett.

A világhírű fizikus az erdélyi politikusok és egyházi vezetők felelősségvállalását sürgette az oltások terén, s ebben a magyar állam, sőt az Egyesült Államok példáját tartja követendőnek, nem a „félreinformáló kampányt”, amit ellensúlyozni kellene. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra:

„A vakcinák nem nyújtanak százszázalékos védettséget. (...) Aki be van oltva, az védve van, de bizonyos százalékban terjeszteni tudja a vírust, aki viszont nincs, az épp olyan veszélyben van, mint a járványhelyzet elején mindenki. (...) El kell döntsük, hogy ezt a folyamatot meg akarjuk-e állítani az oltással.”

Legolvasottabb cikkeink