• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Becsaphat az atípusos tüdőgyulladás

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Egy kis köhögés, egy kis hőemelkedés, és elsőre még nem is gondol az ember komolyabb betegségre.

Ám előfordulhat, hogy a késlekedés többet árt, mint gondolnánk. Megeshet ugyanis, például az atípusos tüdőgyulladásnál, hogy komoly a veszély. Az atípusos tüdőgyulladás nem tipikus tüdőgyulladás. Több jellemző tulajdonsággal sem rendelkezik. Előfordulhat, hogy nem jár magas lázzal, és van olyan formája is, amely bár magas lázzal jár, köhögéssel és köpetürítéssel még sokáig nem, ezért nem gyanít az ember mindjárt tüdőgyulladást, csupán egy vírusfertőzést. Így azonban több napig, sőt egy-két hétig is elhúzódhat, mire az ember orvoshoz kerül – húzta alá dr. Somfay Attila, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Tüdőgyógyászati Tanszékének intézetvezetője – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Gyakran mellkason kívüli panaszok is jelentkeznek: hányinger, hányás, hasmenés, nagyon erős fejfájás. Utóbbi esetleg még ideggyógyászati betegség gyanúját is keltheti az orvosban. Nagyon sok formája van tehát az atípusos tüdőgyulladásnak, és nem mindegyik veszélyes. Akad, amelyiknek nagyon jó a gyógyhajlama, néhány viszont rossz kórlefolyású is lehet, ilyenkor pedig nagyon fontos, hogy hamar szakorvoshoz kerüljön a beteg – folytatta a szakember, aki aláhúzta azt is, ha a gyanú szikrája is felmerül, azonnal mellkasröntgent kell készíttetni, mert ezzel százszázalékosan meg lehet erősíteni a betegség meglétét vagy hiányát. Emellett szükség van laboratóriumi vizsgálatokra is, amelyek szintén segítik a tájékozódást, és a betegség kórlefolyásának követése is rendkívül fontos.

Ha pár nap gyógyszeres kezelés után nem megy le a beteg láza, akkor feltétlenül kontrollvizsgálatokat kell végezni, és ennek alapján eldönteni, hogy folyhat-e tovább otthon a kezelés, vagy kórházba kell utalni – folytatta a professzor. A tüdőgyulladás továbbra is bizonytalan kórlefolyású betegség, a mai napig halnak bele betegek, hiába vannak erős antibiotikumok, ezért nagyon fontos, hogy a betegség korai időszakában a diagnózis lehetőség szerint pontos legyen – mutatott rá dr. Somfay Attila, hozzátéve azt is, jó immunrendszerű, egészséges embereknél általában nem okoz nagyon súlyos kórlefolyást, de azért mindig bizonytalan, hogy reagál a szervezet a gyulladásra, ezért is fontos a pontos diagnózis megléte.