• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Betegeskedő Somogy: létbizonytalanságban nem jut az egészségre

Lapszemle Forrás: Sonline

A valamivel több, mint 315 ezer somogyi egészségi állapota kritikus.

Csaknem 35 ezer fővel csökkent Somogy lakossága 1985 óta. A valamivel több, mint 315 ezer somogyi egészségi állapota pedig kritikus. A sokkoló adatok a Somogy Megyei Kormányhivatal és népegészségügyi szakigazgatási szerve hétfő délelőtti egyeztető fórumán hangzottak el Kaposváron. Azzal a céllal hívtak össze, hogy megyei egészségügyi prevenciós együttműködést kezdeményezzenek szakmai, oktatási és civil szervezetek, önkormányzatok között. Továbbá, hogy valamennyi somogyi településnek legyen egészségterve – számol be róla a sonline.hu portálja.

Kiemelkedő mértékben, 43 %-ban életmódunk befolyásolja egészségi állapotunkat – mutatott rá Szöllősiné Maler Mónika népegészségügyi munkatárs a fórumon –, ám nem elhanyagolhatók az egészségi állapotunkért 19 %-ban felelős környezeti hatások sem. Az ide tartozó társadalmi és gazdasági mutatók is rendkívül erősen befolyásolják ugyanis életmódbeli döntéseinket: aki létbizonytalanságban él, nem valószínű, hogy az egészséges táplálkozást, testmozgást fogja választani.

Az országos és régiós átlagnál is kedvezőtlenebb foglalkoztatási ráta jellemző Somogyra. Bár Somogyban nőtt a születéskor várható élettartam a népegészségügyi munkatárs szerint, ám az országos átlagtól lényegesen elmarad. Az uniós átlagtól pedig férfiak esetében 8,1, nők esetében 5,9 év az elmaradás. A férfiakat tehát rendkívül korán elveszítjük, majdnem háromszoros női többletlétszámmal kell számolnunk 60 éves kor után – tette hozzá Szöllősiné Maler Mónika.

A fórumon a somogyiak jelenlegi egészségi állapotáról kiderült: kiemelkedően sok a magas vérnyomás betegséggel küzdők száma. Ráadásul számuk folyamatosan emelkedik. Továbbá az átlagosnál magasabb a májbetegek száma, ami elsősorban az alkoholfogyasztással függ össze. Szintén kimagasló a túlsúlyosok és elhízottak aránya, s még riasztóbb, hogy amíg 1995-ben a túlsúlyos gyerekek aránya 4,2% volt, addig 2011-ben már 11,9%.

A szakemberek szerint mégis sokat köszönhetünk a népegészségügyi szűréseknek annak ellenére, hogy a részvételi arány még közel sem az elvárt szintű. Ahhoz, hogy a halálozások száma érzékelhetően csökkenjen, átlagosan 60–70 százalékos átszűrtségre volna szükség – jegyzi meg a portál.