• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Birtokukban az életmentő tudás

Lapszemle Forrás: heol.hu

Szűkebb hazánk legjobb elsősegélynyújtói adtak számot tudásukról a Magyar Vöröskereszt versenyén.

Sajnos ma hazánkban kevesen mernek segíteni, ha balesetet látnak. A fa alatt három sérült fekszik, az egyik a hasát fájlalja, s nehéz légzésre panaszkodik, a másiknak a keze véres, míg a harmadik láthatóan zavartan viselkedik. Ember legyen a talpán, aki pontosan tudja, mi ilyenkor a teendő. Sok felnőtt ijedten nézné az esetet, ám számos kisdiák helyesen cselekszik. Jó példa volt erre a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó versenyének Heves megyei döntője, amelyet a napokban rendeztek az egri Érsekkertben – olvasható a heol.hu portálján.

A 11 csapat tucatnyi állomást járt végig, ahol elméleti és gyakorlati tudásukról is számot kellett adniuk. Volt totó, amely a világszervezet történetével és jelenével foglalkozott, de a fentebb említett kárhely is ott volt a feladatok között.

Egy nemrég megjelent tanulmány adatai szerint a magyarországi balesetek mindössze 2,5 százalékánál nyújtanak elsősegélyt a mentő kiérkezéséig. Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy egy évben hányan szereznek jogosítványt – aminek egyébként feltétele az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítása is – matematikailag nem stimmel a statisztika. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője korábban ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a mentők a legtöbb esetben 10-15 perc alatt érkeznek a helyszínre, tapasztalataik szerint elenyésző azon esetek száma, amikor ez alatt idő alatt megfelelő segítséget kapnának a sebesültek.

Fontos lenne a mentők helyszínre jöveteléig segítséget nyújtani, hiszen például hirtelen szívmegállás, légúti elzáródás vagy erős vérzés esetén az első 3-5 perc meghatározó jelentőségű a túlélés, a gyógyulás szempontjából. Éppen ezért nem elég egyszer, elméletben megtanulni az elsősegélynyújtást, időnként ismételni és lehetőleg gyakorolni is kell – húzta alá a szóvivő.

A felkészültség mellett bátorságra is szükség van ilyen esetekben. Léteznek ugyanis olyan szituációk, amikor csak azok segíthetnek, akik éppen akkor a helyszínen tartózkodnak. Egy légzés- vagy keringésleálláskor ugyanis rögtön cselekedni kell, még ha az nem is feltétlenül teljesen szakszerű – fogalmazott Pádár István megyei vezető mentőtiszt.

A fiatalok közül többen hangsúlyozták: fontosnak tartják, hogy baj esetén tisztában legyenek azzal, mi a teendő, hiszen senki nem tudhatja, mikor lesz szüksége erre a tudásra. Az egyik fiú büszkén hozzátette, az otthoni gyakorlások során volt, amit ő tanított meg édesapjának.

Igaz, a felkészülés során nem mindegyik csapatnak van lehetősége bábun gyakorolni, ezért akadtak szakmai hiányosságok. Ezeket az értékelésekkor azonnal megbeszélik a versenyzőkkel, mert így lehet a legjobban tanulni.

Összességében elmondható: az érsekkerti versengésen a csapatok jól végezték el a feladatokat, s a szakemberek úgy fogalmaztak, ha éles helyzetben fele ennyi teljesül abból, amit a tanulók a rendezvényen most bemutattak, az már jó eredmény – jegyzi meg a portál.