• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Botrányos fejcserék a mentőszolgálatnál

Lapszemle Forrás: mno.hu

Az évtizedek óta dolgozó szakemberek egy hírlevélből tudták meg: leváltják őket.

Tíz vezető mentőtiszt az egészségügy legnagyobb ünnepének számító Semmelweis-napon, egy hírlevélből értesült arról, hogy munkájára ezután már nem tartanak igényt, helyükre mást választott az Országos Mentőszolgálat főigazgatója – tudta meg a Magyar Nemzet. A lapnak nyilatkozó érintettek szerint előre lehetett tudni, hogy kinek a pályázata nyer majd. A jelöltek egy részének nincs sem vezetői tapasztalata, sem mentős gyakorlata, az elvárások között ugyanis ezek nem szerepeltek - írta az mno.hu.

Az OMSZ honlapján elérhető pályázati kiírásból megtudták: Csongrád megyében szakmai önéletrajzot, motivációs levelet és szakmai programtervet is kértek a pályázóktól, míg Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye esetében csupán az önéletrajz szerepelt a kötelezően benyújtandó iratok között.

A jelentkezőknek főiskolai, mentőtiszti diplomájuk kellett hogy legyen, ám az már nem volt kitétel, hogy szakmai gyakorlatuk is – vagyis a tényleges mentés csupán „előnyt jelent". Legalábbis ez olvasható Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye esetében.

Arról, hogy miképpen zajlott a kiválasztás, Nagy József korábbi Nógrád megyei vezető mentőtiszt úgy nyilatkozott: a személyes interjúk már aznap – június 27-én – lezajlottak, amikor a pályázat benyújtásának határideje volt. Egy másik, neve elhallgatását kérő korábbi vezető mentőtiszt a lapnak arról beszélt: tud olyan jelöltről, aki el sem ment erre az interjúra, mégis kinevezték. Szerinte több megyében már előre tudták, ki lesz majd a nyertes pályázó, „le voltak osztva a lapok".

A témával kapcsolatban keresték a mentőszolgálatot is, szerettük volna megtudni, hogy miért voltak megyénként különbözők a pályázati kiírások, és hogyan nevezhettek ki valakit úgy, hogy el sem ment az interjúra. Ezekre a kérdésekre azonban nem kaptak érdemi választ. Az OMSZ annyit közölt: az eddig hivatalban lévő megyei vezető mentőtisztek megbízása június 30-án lejárt, tehát nem leváltásokról van szó. Arra nem tértek ki, hogy miért alkalmasabb egy vezetői tapasztalattal nem bíró pályázó a posztra, mint az, akinek több évtizedes tapasztalata van, és az előző öt évben is ebben a munkakörben dolgozott.

A témáról az Omegahírek.hu cikke

Legolvasottabb cikkeink