• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Brutális összegbe kerül, hogy összeszedjük magunkat

Lapszemle 2024.10.18 Forrás: economx.hu
Brutális összegbe kerül, hogy összeszedjük magunkat

Az alulfinanszírozottság késlelteti a pszichiátriai kezeléseket, vagy akár a magánellátás felé terelheti a betegeket.

Van, akinek a terápia és van, akinek a gyógyszerek segítenek a mentális problémák leküzdésében. Az egészségbiztosító évente 40 milliárd forintot költ pszichiátriai betegekre, mondta Földesi Csenge, a STADA Hungary Kft. orvosigazgatója az Economxnak.

Évente 16 milliárd forintot költünk a major depresszió kezelésére, a pszichiátria betegségekre pedig 40 milliárd forintot, mondta a lelki egészség világnapja kapcsán.

Nagyságrendileg elmondható, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) messze a legtöbbet a daganatellenes és az immunmoduláns szerekre költi, mondta az orvosigazgató. És kiemelte: az onkológiai gyógyszerekre 280-300 milliárd forintot fordít a egészségbiztosító évente. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a központi idegrendszere ható gyógyszerek csoportja a harmadik legnagyobb költségű csoportot képviseli a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvános adatai alapján, amelyet csak a daganatellenes szerek és a tápcsatorna gyógyszerei előznek meg.

Mára Magyarországon a depresszió lett a második leggyakoribb tartós munkaképesség-csökkenést okozó betegség. A mentális betegségek gazdasági költségei jelentősek – az OECD szerint a magyar GDP 3,1 százalékát teszik ki. De valójában nem a lelki betegségek kezelése a költséges, hanem az, ha a beteget nem kezelik – mondta az Economxnak Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatója.

Sokféle mentális zavar ismert, amelyek közül hazánkban a szorongásos zavar, a depresszió, az alkoholizmus és a kábítószer függőség a leggyakoribbak, mondta Földesi Csenge. A szakember szerint az jó hír, hogy a Magyarországon historikusan magas öngyilkosságok száma jelentős javulást mutat 2000 és 2019 között, de sajnos még mindig a második legmagasabb az Európai Unióban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly 1593-an döntöttek úgy, hogy nem szeretnének tovább élni, 2000-ben pedig több mint 3200 öngyilkosság történt.

Statisztikai adatok szerint Magyarországon százezer főre 15 pszichiáter jut, ezzel az adattal Európa középmezőnyébe tartozunk. Németországban százezer lakosra 27 orvos, Bulgáriában pedig szintén százezer lakosra 10 pszichiáter jut. 2018-ban összesen Magyarországon 1200 pszichiáter és 3400 szakdolgozó foglalkozott a mentális betegekkel, tette hozzá a STADA orvosigazgatója.

  További részletek a teljes cikkben