• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Csak a főnököket biztosítják?

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Idén néhány hónap alatt 2500-3000 ember szerződött a magánbiztosítók által kínált csomagok valamelyikére.

Idén néhány hónap alatt 2500-3000 ember szerződött a magánbiztosítók által kínált csomagok valamelyikére, noha ők nem vehetnek igénybe adókedvezményt. Vagyis, bár a cégeknek tett óriási gesztust a múlt év végén a gazdasági kormányzat, amikor meglepetés gyanánt adó- és járulékmentesítette a dolgozóik javára köthető egészségbiztosításokat, a piacot mégis a magánszemélyek befizetései élesztgetik. A magánszemélyek élénk érdeklődését Oláh Attila, a Mabisz egészség-, baleset- és kockázatelbírálói tagozatának elnöke az egészségpolitikai döntések halogatásának és az ellátó rendszer államosításával kapcsolatos híreknek tulajdonítja. A hírek alapján aki teheti, bebiztosítja magát - írja a Népszabadság.

Az őszre a kormányzat is készül, egy törvénymódosítással például azt szeretnék elérni, hogy a biztosítók elsősorban az állami egészségügyi szolgáltatóktól vásároljanak. A lap úgy tudja: az új jogszabállyal pontosítanák azt is, hogy mi tartozhat az úgynevezett fizetős kiegészítő szolgáltatások közé. Például a háziorvosok csak díjfizetés ellenében állíthatnának ki a biztosítók kérésére beutalót vagy egyéb igazolásokat. Az új szabályozás akadályozná azt is, hogy a biztosítók a közfinanszírozott ellátásokra „tereljék" fizetős ügyfeleiket, annak ellenére, hogy ez ma is igen ritka. Jelenleg szinte valamennyi üzleti biztosító a magán egészségügyben költi ügyfelei pénzét.

Állami intézményektől jó szolgáltatást vásárolni ugyanis nehéz. Nincs egységes szerződésminta, amellyel a biztosítók és az állami szolgáltatók szerződhetnének, s a magánbiztosítók rugalmatlannak ítélik az elszámolási szabályokat is. Mint azt Oláh Attilától megtudtuk: érzik az elvárást, hogy tereljék vissza a pénzeket az állami rendszerbe, ily módon részt vállalva akár az állami személyzet jövedelmi helyzetének javításában. Ehhez viszont szükség lenne arra is, hogy az ellátók akár kétfelé is számlázhassanak: azt, amiért a magánbiztosító térít, nekik, és azt, amit a tb amúgy is állna, az OEP-nek. Ez az elvárás azonban megoldhatatlan feladat elé állítja az állami rendszert.

Legolvasottabb cikkeink