Hogyan lehetne természetes módon, cukor és mesterséges édesítőszerek nélkül megédesíteni az ételeket?

A gainesville-i Florida Egyetem kutatói most annak jártak utána, hogyan lehetne természetes módon, cukor és mesterséges édesítőszerek nélkül megédesíteni az ételeket. Arra már rájöttek, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben található illatanyagok, melyek azok aromáját is adják, talán még a cukortartalmuknál is fontosabb szerepet játszanak abban, hogy az emberek édesnek érzik ezeket a táplálékoka - idézi a Mindennapi Pszichológia cikkét a nol.hu.
Az íz ugyanis úgy képződik agyunkban, hogy az ízleléssel, valamint a szaglással érzékelt adatok összeadódnak – vagyis az aromák egyrészt az orrunkon, másrészt a nyelvünkön át érkeznek el az agyba.
A paradicsomok tanulmányozása során a kutatók összesen hat illatanyagot találtak, melyek az édes ízért felelősek, és érdekes módon önmagukban nem mindegyik érződik ezek közül édesnek, ám együtt mégis édes hatást keltenek. Emellett nemrégiben harminc további illatanyagra bukkantak a szakemberek, melyek az eper édes ízéért lehetnek felelősek.
Óvatosnak kell lenni azonban, mert nem minden illatanyag kelti az édes íz érzetét, így az egyik fő cél az, hogy beazonosítsák, mely illatanyagok idézik elő az édes ízt, mert így az ezekért felelős gént megtalálva, bármilyen ételt vagy italt édessé lehetne tenni cukor vagy édesítőszerek nélkül.