• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Cukor nélkül, édesen

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Hogyan lehetne természetes módon, cukor és mesterséges édesítőszerek nélkül megédesíteni az ételeket?

A gainesville-i Florida Egyetem kutatói most annak jártak utána, hogyan lehetne természetes módon, cukor és mesterséges édesítőszerek nélkül megédesíteni az ételeket. Arra már rájöttek, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben található illatanyagok, melyek azok aromáját is adják, talán még a cukortartalmuknál is fontosabb szerepet játszanak abban, hogy az emberek édesnek érzik ezeket a táplálékoka - idézi a Mindennapi Pszichológia cikkét a nol.hu.

Az íz ugyanis úgy képződik agyunkban, hogy az ízleléssel, valamint a szaglással érzékelt adatok összeadódnak – vagyis az aromák egyrészt az orrunkon, másrészt a nyelvünkön át érkeznek el az agyba.

A paradicsomok tanulmányozása során a kutatók összesen hat illatanyagot találtak, melyek az édes ízért felelősek, és érdekes módon önmagukban nem mindegyik érződik ezek közül édesnek, ám együtt mégis édes hatást keltenek. Emellett nemrégiben harminc további illatanyagra bukkantak a szakemberek, melyek az eper édes ízéért lehetnek felelősek.

Óvatosnak kell lenni azonban, mert nem minden illatanyag kelti az édes íz érzetét, így az egyik fő cél az, hogy beazonosítsák, mely illatanyagok idézik elő az édes ízt, mert így az ezekért felelős gént megtalálva, bármilyen ételt vagy italt édessé lehetne tenni cukor vagy édesítőszerek nélkül.