A hüvelyesek és zöldségek termesztése kevesebb terhet ró a környezetre, ráadásul széles spektrumot kínálnak tápanyagok, színek, textúrák és ízek tekintetében.
Sereghajtók a magyarok a zöldségfogyasztásban az EU-ban, de keveset is vásárolunk belőlük. Egy friss kutatás szerint az emberek tudatában is vannak, hogy nem esznek rendesen, de változtatni nem akarnak, írja a Napi.hu.
Az Eurostat adatai alapján az EU tagállamai közül Magyarország az utolsó helyen áll a napi zöldségfogyasztás tekintetében: a lakosság csupán 30 százaléka fogyaszt naponta legalább egyszer zöldséget.
Az élelmiszer feldolgozó cég kutatásának egyik legfontosabb megállapítása, hogy Magyarországon a lakosság alig 19 százaléka az, aki hetente 4-6 alkalommal vásárol zöldséget, vagyis intenzív zöldségfogyasztónak tekinthető. De a felnőtt magyar lakosság majdnem fele (49 százalék) hetente egyszer vagy annál is ritkábban vesz valamilyen terményt, 32 százalék pedig csak heti 1-2 alkalommal tesz így. Ennek fényében nem meglepő, hogy a magyarok mindössze harmada gondolja úgy, hogy gyakran táplálkozik egészségesen, míg 70 százalék saját bevallása szerint csak néha/ritkán eszik úgy, ahogy azt kéne.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével közös reprezentatív kutatás eredményei szerint kiemelten alacsony a hüvelyesek aránya az étkezésünkben, de a kukorica, a gomba és a brokkoli is háttérbe szorul a mindennapi táplálkozásunkban. Legnépszerűbb zöldségeink közé sorolhatjuk a burgonyát, valamint a vacsorához fogyasztott paradicsomot és paprikát, ezek sem teszik ki azonban nagy részét - csupán egynegyedét - a hazai fogyasztók étkezésének.
A hüvelyesek és zöldségek termesztése kevesebb terhet ró a környezetre, ráadásul széles spektrumot kínálnak tápanyagok, színek, textúrák és ízek tekintetében.