• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Diabétesz, stroke, infarktus

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Az új rendelkezések sértik az egészséghez való jogot és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát.

Civilszervezetek és több magánszemély kezdeményezte a cukorbetegek támogatott gyógyszerhez jutását szabályozó rendelet alkotmányossági felülvizsgálatát. Szerintük a cukorbetegek analóg inzulinhoz jutását szabályozó rendelkezések sértik az egészséghez való jogot és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát. Kifogásolták, hogy a rendelet előírása szerint a korszerűbb, analóg inzulint egy év után csak akkor támogatja az egészségbiztosító, ha a megfelelő vércukoranyagcsere-háztartás legalább két mérés alapján fenntartható - írja a Somogyi Hírlap – online.

A jelenlegi jogszabály szerint nem hosszabbítható meg annak az egyénnek az analóg inzulinjavaslata, akinek a kiállítás keltét megelőző fél évben legalább két HbA1C eredménye nincs 8 százalék alatt. A HbA1C egy átlagolt vércukor-eredmény százalékban kifejezve, ami visszamenőleg 2-3 hónap időtartamra jelzi az illető egyén vércukorszintjét - emlékeztet az új szabályra a lap.

Évről-évre nő a cukorbetegek száma Somogyban, egyes becslések szerint körülbelül ugyanannyi ismert diabeteszes van, mint amennyiről még nem tudunk. Itt van nagy jelentősége a különböző szűrővizsgálatoknak, amivel időben a – még panaszmentes – cukorbetegséget ki lehet szűrni. Magyarországon a lakosság tíz százaléka ismert diabéteszes, újabb tíz százalék, aki cukorbeteg, de nem tud róla. Somogy megyében mintegy 32 ezer ismert, és szintén 32 ezer még nem ismert, de már cukorbeteg él.

A fő ok az ülő életmód, tehát a fizikai inaktivitás és a helytelen táplálkozás, a mennyiségi túl-, vagy minőségi alultáplálkozás – nyilatkozta Csuka László diabetológus-lipidológus szakorvos. A cukorbetegség úgynevezett civilizációs ártalom, úgy is mondhatjuk, hogy a kövérséggel kezdődik, és a dialízis osztályon fejeződik be vagy rosszabb esetben stroke-kal, infarktussal – fűzte hozzá a szakember, aki kiemelte azt is, a diabétesz időskorban gyakoribb, de szomorú tendencia a már ifjú, sőt gyermekkorban megjelenő kettestípusú diabétesz, amit régebben időskori diabétesznek neveztünk.

Az analóg inzulinok a legmodernebbek – hangsúlyozta a szakorvos. Jelentőségük az, hogy flexibilisen alkalmazható az életmódhoz, az alulcukrozottság állapota nélkül, és az esetleges testsúlynövekedés a minimális szintre csökkenthető – tette hozzá. Az alulcukrozottság akár életveszélyes állapotot is teremthet, és az életminőséget nagymértékben rontja.