• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Digitalizáció a fogászatban - a szegedi egyetemen

Lapszemle MA 06:01 Forrás: u-szeged.hu
Digitalizáció a fogászatban - a szegedi egyetemen

Néhány éve még a páciensnek a szájüregi lenyomatkészítéshez egy öklendeztető mintát kellett harapnia, ma már nem ez zajlik a rendelőben.

Az SZTE Fogorvostudományi Karának előadásain, a Kutatók éjszakáján kiderült, hogy a félelmetes fogimplantátum-beültetés sokkal kevésbé félelmetes, ha megismerjük, milyen digitális tervezéssel végzik. Ugyancsak megtudtuk, hogy a fogszuvasodás korai felismerésére van digitális eszköz; iskolákban, óvodákban érdemes használni, mert a folyamat ilyenkor még visszafordítható - írta  beszámolójában az egyetemi portál.

Néhány éve még a páciensnek a szájüregi lenyomatkészítéshez egy öklendeztető mintát kellett harapnia; ezt öntötték ki és küldték át a fogtechnikusoknak. A mai digitális intraorális szkennerek segítségével viszont elegendő, hogy az eszköz kisméretű fejét mozgatják a szájban, és kellemetlen érzések nélkül készül 3 dimenziós felvétel a fogazatról. A digitális tervezéshez egy másik eljárás, a fogászati CT is hozzájárul; e képalkotó eljárás során alacsony sugárterheléssel készül digitális kép a fogfelületről és a fogínyről.

Dr. Karácsonyi Bence fogszakorvos, a Parodontológiai Tanszék tanársegédje egy implantátumtervező szoftver munkamenetén mutatta be, hogy a szkenner és a CT képének egymásra vetítésével egy 3D kép érhető el, amellyel a páciens száján kívül is nagy pontosságú implantátumot és fogpótlást lehet tervezni. Ezen a képen először is megtervezik a leendő implantátum optimális helyzetét. Egyúttal egy fúrósablont is terveznek, amely majd a fogsorra támaszkodva vezeti a fúrót, hogy pontosan a megfelelő helyzetbe kerüljön az implantátum csavarja. A teljes beültetés digitális terve és a fúrósablon képe már ekkor továbbítható a fogtechnikusoknak, akik a még be nem ültetett implantátumra előre tudnak például fogkoronát tervezni.

A gyorsaság azt eredményezi, hogy a páciens a fogának eltávolítása után nem sokkal a beültetett implantátumra gyógyulási fejet, majd ideiglenes koronát kaphat. A gyógyulási fej azért előnyös, mert a csontosodás 2-3 hete alatt a rágás nem terheli az implantátumot. A gyógyulás után az implantátumba egy átmenő csavar segítségével bármikor rögzíthetik a szintén digitálisan megtervezett koronát, ehhez nem szükséges invazív beavatkozás, vagyis vágás nélkül lehetett pótolni a fogat. A fogszakorvos szerint az implantátum digitális tervezése gyorsabbá teszi az eljárást, a fog eltávolítása után rögtön bekerülhet az implantátum. Ez pedig nemcsak azért előnyös, mert a páciens gyorsan pótfoghoz jut, de az állcsont sem esik össze, és a lágy szövetek sem vékonyodnak el a várakozás alatt. Továbbiak a teljes beszámolóban