• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Durvul a helyzet az egri kórházban

Lapszemle Forrás: egriugyek.hu

A megyei orvosi kamara elnöke szerint csak a szerencsének köszönhető, hogynem alakultak ki életveszélyes helyzetek


Dr. Pócs Alfréd, a Heves megyei kamara elnöke úgy látja: hiába jelezték a problémákat idejében a kórház vezetésének, nem történt semmi – derül ki a megyei orvosi kamara elnökével készített interjúból, amely az egriugyek.hu portálon olvasható.

Egri Ügyek: Mi veszélyezteti a biztonságos működtetést ma az egri Markhot Ferenc Kórházban?

Pócs Alfréd: A műszaki feltételeket illetően: például a sterilizáló berendezés nem működött a kórházban december 22-től február 5-ig. Felhívtam a figyelmet akkor, hogy ez egy életveszélyes állapot, amit meg kell sürgősen szüntetni, hiszen Gyöngyösre kellett hordani az eszközöket, mindig csak másnapra tudták sterilizálni, hétvégén pedig nem is volt erre lehetőség.

Volt olyan, hogy egy steril fúróval kezdtük az ügyeletet, tehát például, ha két súlyos koponyasérült érkezik a sürgősségi osztályra, az egyiket nem tudtuk volna ellátni. Csak a vakszerencsének köszönhető, hogy eddig nem történt súlyos eset Egerben.

A sterilizáló várható meghibásodását hónapokkal, sőt fél évvel előre jeleztük az igazgatóságnak, amit 1-2 nap alatt és olcsón meg lehetett volna javítani, de végül az egész a tartály kilyukadásához vezetett. Február 5-e után megoldódott ez a nehézség.

Probléma volt a melegvíz-szolgáltatás akadozásával is. A hotel szárnyban (szülészet-nőgyógyászat, neurológia, onkológia) november óta nem volt melegvíz, néha még víz sem. Ez súlyosan veszélyeztette a betegellátást, hiszen hónapokig hasmenéses járvány is volt. Ezek után a kórházi beteg higiéné és a sterilitás megkérdőjeleződött. Ez a probléma is csak az utóbbi hetekben szűnt meg, egy szivattyú okozta a hibát, ami nem lett kicserélve, állítólag takarékosság miatt nem végeztek el bizonyos felújításokat. Sokáig a reumatológiai osztályon nem volt fűtés (medence, kórterem), de azóta ez is megoldódott. A reumatológiai osztály is fél évvel hamarabb jelezte a hibát.

Folytatva a sort: a CT a mai napig nem működik, és ez így egy nagyon veszélyes állapot. Ha csak egy eset- és egy rohamkocsija van szolgálatban a megyei mentőállomásnak, és ha ezt a két kocsit lefoglaljuk CT-szállításra, ha például valaki infarktust kap, balesetet szenved, akkor nem egy megfelelő esetkocsi, hanem csak egy szállítókocsi tud menni érte, ami szintén életveszélyt jelent. Ez a mai napig nem oldódott meg, próbaüzemben van a CT-gép.

A DSA-műszerünk dobozban van, a mammográfia nem működik, ez szintén egy nagyon veszélyes állapot. Ha Egerben ezt valaki nem tudja elvégezni, nem biztos, hogy elmegy más városba, ezáltal csökkennek a gyógyulási esélyei. Az új MR sem működik még, a régi gyakran meghibásodik. Van olyan beteg, aki egy év alatt került sorra a meghibásodások miatt.

: A humánerőforrásban is tapasztalható elégtelenség?


PA: Összességében úgy érezzük, hogy nem biztosított a kórháznak a biztonságos működtetése. Elbocsátottak 150 embert, az ő munkájukat valakiknek el kell végezni, és ehhez semmiféle bérkompenzációt nem kapnak. A genetikai labort megszűntették, egy asszisztensnek például ajánlottak Sopronban és Szekszárdon státuszt, 2 gyereke van, főiskolai végezettséggel. Persze ez egyet jelent azzal, hogy önként felmond. Ez is lehet egy speciális formája az elbocsátásnak.


A teljes interjú itt olvasható!