Az alacsony energiatartalmú édesítőszerek kulcsszerepet játszhatnak az elhízás elleni küzdelemben.
Drámaian emelkedik az elhízástól, és az azzal összefüggésbe hozható betegségektől – amilyen a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás – szenvedő emberek száma.
Az OECD szerint az Európai Unió felnőtt lakosságának több mint a fele (52%-a) túlsúlyos vagy elhízott, és ha ez így marad, akkor évente 8,6 millió ember fog belehalni a kövérségbe – figyelmeztetnek az az Európai Elhízás Elleni Nap kapcsán. Magyarországon – a Szinapszis Kft. tavalyi felmérése szerint – minden második felnőtt elhízott, 20 százalékuk jelentős túlsúllyal küzd, és ez a helyzet évek óta mit sem változott, így nem csoda, hogy a krónikus betegek aránya sem csökkent – írja a Világgazdaság – online.
A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség szerint az alacsony energiatartalmú édesítőszerek kulcsszerepet játszhatnak az elhízás elleni küzdelemben. Az édesítőszerrel készült élelmiszerek alternatívát jelentenek a fogyasztóknak, akik így az édes íz élvezete mellett csökkenthetik a kalória-bevitelüket és változtatni tudnak táplálkozási szokásaikon. Itthon úttörő módon az önszabályozás eszközével élve felhívást intézett valamennyi élelmiszeripari vállalkozáshoz és szervezethez az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége. Az ÉFOSZ az egészség szempontjából a legkritikusabb kérdésekben – mint a só, a zsír, a kalória, a transzzsír vagy éppen a felelős reklámozás – fogalmaz meg vállalásokat a csatlakozni kívánó szervezetek felé annak érdekében, hogy a magyar fogyasztók egészségesebben táplálkozhassanak.