• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ebben a harcban vesztésre állunk

Lapszemle Forrás: Kelet-Magyarország

Ha nem történik meg a dolgozók bérrendezése, az elvándorlási folyamat megállíthatatlan lesz.

- Egy szakvizsgás szakorvos nettó 120 ezer forintot kap, évtizedek óta a pályán lévő főorvos 150-et, a rezidenseké pedig a 100-at sem éri el - támasztja alá számokkal a helyzetet dr. Kántor Katalin, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ) „MT alá tartozók" alelnöke. Évek óta mondják, baj van az ügyeleti munkaidő elszámolásával, a szakdolgozók utánképzésével, az orvosok szakképzésével, de a legnagyobb gond, nincsenek elismerve sem anyagilag, sem erkölcsileg az egészségügyben dolgozók.

- Tudomásunk szerint Észak-Magyarországon még viszonylag keveseket érint az elvándorlás, de csak idő kérdése, mikor fogadják el a csábító külföldi ajánlatot. Ehhez ma már nyelvtudás sem szükséges, a német, osztrák és más nyugati, tengerentúli országok ezt is fizetik, csak magasan képzett munkaerőhöz jussanak, csaknem tízszer nagyobb fizetést ajánlva, mint a magyar bér - érzékelteti az orvosokért, szakdolgozókért folytatott harc mai állását az alelnök. Az MSZ EDDSZ az érdekegyeztető tanácsülés azonnali összehívását javasolja.

- Sajnos - az országos tendenciához hasonlóan - nálunk is gondot jelent az orvosok elvándorlása - mondja dr. Tóth Lajos Barna, a megyei egészségügyi holding szakmai főigazgatója és hozzáteszi: évek óta megfigyelhető, hogy a meghirdetett rezidensállásokra kevesen jelentkeznek, a végzős orvostanhallgatók mintegy fele azonnal külföldön keres és kap állást. Azt is látják, hogy a fennmaradó 50 százalék sem biztos, hogy a gyógyító szakmákban helyezkedik el és a későbbiekben közülük is többen elhagyják az országot. A kezdő orvosokon túl a szakorvosjelöltek, ill. szakorvosok is gyakran távoznak külföldre a biztos megélhetés reményében.

- Az orvosi humánerő probléma mellett hasonló nehézségekkel küzdünk az ápolásszakma területén is - jegyzi meg a főigazgató. Az ok drámai: a jól képzett, nagy munkabírású ápolók, asszisztensek a méltánytalanul alacsony fizetés miatt kényszerülnek elvándorlásra. Az elégedetlenség a holdingon belül is észlelhető, és bár próbálnak mindent megtenni az elvándorlási tendencia lassítására, de az alulfinanszírozottság kevés mozgásteret ad az elfogadhatatlanul alacsony bérek kompenzálására.