• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egészségügy: vissza a jövőbe

Lapszemle Forrás: vg.hu

Az informatikai lemaradások akkorák, hogy itt minden apró lépés „evolúciós ugrást" jelent.

A krónikus beteg a kórháztól vagy rendelőtől távol, akár a nyaralás alatt is online kapcsolatba léphet a kezelőorvosával, aki a páciensről minden szükséges információt azonnal lekérhet a mobiltelefonján. Távkonzultációt kezdeményezhet egy másik szakorvossal, sőt online receptet rendelhet a betegnek, aki azt a legközelebbi patika webfelületén házhoz rendeli. Nem, ez nem a nagyon távoli, hanem a nagyon is közeli jövő, sőt egyes észak-európai országokban szinte már napi gyakorlat -írja a vg.hu.

Nálunk azért még időbe telik, amíg a kézzel írott beutalóktól és betegkartonoktól, a számítógépen kiértékelt, majd kiprintelt leletektől, meg az őskori asztali gépektől idáig eljutunk. Mindenesetre bizakodhatunk: végül is jelenleg is tucatnyi – döntően uniós forrásból finanszírozott –, összességében mintegy 12 milliárd forintos e-Health fejlesztési program van folyamatban. A legtöbb ugyan csak közvetetten érinti a betegellátást, de például digitális kórházi eszközök beszerzésével kézzelfoghatóan korszerűsödhet a napi rutin.

Igaz, hogy Szócska Miklós államtitkár már 2011-ben azt ígérte, hogy 2012-ben a papír alapú vényeket legalább részben felváltja az e-recept, 2013-ban meg azt, hogy a védőnők nem papírt és tollat, hanem táblagépet visznek majd magukkal a terepre, hogy feljegyezzék a gyerekek magasságát és testsúlyát. A napokban pedig, hogy a Mentőszolgálatnál most megvalósuló új irányítási rendszer kiépítésétől már csak egy lépés, hogy „élő képet fogunk tudni közvetíteni a mentőautóból a szakorvosnak". Mivel Szócska Miklós mondta már azt is, hogy Magyarország akár e-Health nagyhatalom is lehet, talán helyesebb inkább kincstári optimizmusnak tekinteni az ilyen megnyilatkozásokat.

Ugyanakkor ne legyünk igazságtalanok, a jövő még csak most kezdődött, a fejlesztések még javában zajlanak, az egészségügy területén tapasztalható informatikai lemaradások pedig akkorák, hogy itt bizony minden apró lépés – ismét az államtitkár szavait idézve – valóban „evolúciós ugrást" jelent.