• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egészségügyi exodus jön? Semmelweis-tervvel a '70-es évekbe

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Ma már nem az a kérdés, hogy 60-80 kórház elegendő-e, hanem hogy miként tud pénzt termelni az „egészségügyi ipar", mert az országban nincs pénz.

Repa Imre, a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója mondta ezt pénteken Siófokon a Somogyi egészségügyi napok nyitányaként. Rácz Jenő, a Kórházszövetség elnöke is arról beszélt: ha nem a forráselvonó Széll Kálmán-tervet, hanem az Új Széchenyi Tervet veszik alapul, akkor a Gyógyító Magyarország program munkahelyeket teremthet, többlet GDP-t hozhat és az egészségügy a nemzetgazdaság húzóágazata lehet.

Somogyi egészségügyi napok, Pannon egészségügyi napok – beszédes a pénteken Siófokon kezdődött tanácskozás elnevezése, melyre invitálták a Fejér és Veszprém megyei szakembereket is, vagyis azok vannak együtt, akik a Repa Imre szavaival élve „elabortált" Pannon Egészségügyi Társulást (PET) alkották volna.

– A koncepció elkészült, lesöpörték – így Repa Imre kaposvári főigazgató. – Nagy tévedés, de a baj az, hogy nincs helyette másik. Ma „csak" azt nem tudjuk, mit kell ellátnunk, hogyan kell működnünk és ki lesz a tulajdonosunk. Egyelőre csak annyit látunk a Semmelweis-tervből, hogy visszarendeződést mutat a hetvenes évekhez. Nemrég hallottam a felvetést, hogy 60-80 kórház elegendő volna. Ezt már öt éve meg lehetett volna lépni, akkor ezért a mondatért nem kellett volna „keresztre feszíteni" a Kaposi Mór főigazgatóját. Most valaki „feltalálta a spanyolviaszt", csakhogy évek teltek el és közben csak romlott minden. Ma már nem az a kérdés, hogy elegendő lenne-e 80 kórház, hanem hogy tud-e pénzt termelni az egészségügyi „ipar", mert az országban nincs pénz.

Rácz Jenő veszprémi főigazgató, kórházszövetségi elnök sem ment el szó nélkül a hamvába holt Pannon-modell mellett, amit öt éve veszprémi kertjében, grillezés közben találtak ki Repa Imrével. – Somogy és Veszprém együttműködésébe bevontuk Fejért, sőt, Tolnával és Baranyával is megtettük volna, mert életmentő gyógyszernek hittük, ám valakik szerint túl keserű lett, kellett rá egy kis méz, legalábbis hogy a madzagra jusson – magyarázta. Rácz később Csehov Három nővéréhez hasonlította a magyar egészségügyet, abban a „fordításban", hogy három nővér Moszkvába akar menni, ennek semmilyen akadálya nincsen, mégse mennek...Újabb irodalmi hasonlatként, a legendás kaposvári előadásra is utalva a Godotra várva című drámát idézte meg, mondván: az egészségügy szereplői számára az abban leírtak nem abszurd dráma, hanem a mindennapok valóságsója. A főszereplők tanakodnak, hogy maradjanak-e, vagy menjenek – közben Godot többször is üzen nekik –, s azt is fontolgatják, hogy akasszák-e esetleg fel magukat...

A teljes cikk