• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egészségügyiek köszöntése a Semmelweis-napon

Lapszemle Forrás: zalaihirlap.hu

Pénteken több városban is köszöntötték az egészségügyi dolgozókat az ágazat legnagyobb ünnepén.

A Semmelweis nap az idén nagy horderejű logisztikai változásokkal esik egybe. A Zala Megyei Kórház a hagyományokhoz híven a hangversenyteremben ünnepelt. A műsort követően dr. Csidei Irén főigazgató idézte fel a 194 éve született Semmelweis Ignác alakját, aki a szakmát alapjaiban megrengető felfedezésével a beteg emberek gyógyításának jelképévé vált – olvasható a zalaihirlap.hu portálján.

A főigazgató felelevenítette, július elseje szinte minden évben hozott valami változást, s így van ez most is, amikor új jogszabályok lépnek életbe a beutalási rendről, struktúráról, az egészségügyi dolgozók béremeléséről. Kiemelte, az első hónapokban előfordulhatnak döccenők, de számukra egyértelmű az alapvetés: minden hozzájuk forduló beteget el kell látniuk.

A főigazgató arról is beszélt, az elmúlt nyolc hónapban megtörtént a megyei kórházak állami tulajdonba vétele, rendkívül nagy adminisztrációs terhet róva a zalai intézményre is. Átvételre került a teljes ingó- és ingatlanvagyon az összes kötelezettséggel együtt, valamint a teljes személyi állomány. A finanszírozási nehézségeket érintve elmondta, az elmúlt év végére - a konszolidációs támogatásnak köszönhetően - gyakorlatilag egyensúlyba került a pénzügyi helyzetük, ám mostanra sajnos újra halmozódik az adósságállomány.

Rendkívül nagy elismerésnek tartjuk az idén elnyert Az év Kórháza kitüntetést, hiszen a pályázat sikere azt bizonyítja, egyértelműen jó úton járunk - váltott örömtelibb hírre dr. Csidei Irén, majd így folytatta: Ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, meg kell becsülni szakembereinket, biztosítani kell a képzéseket és az utánpótlást – tette hozzá a szakember. Örvendetes, hogy idén ősszel 12-14 rezidens kezdi meg munkáját a Zala Megyei Kórházban, s 13 szakápoló lesz a munkatársunk még a nyár folyamán.

A beszédet követően bejelentették, dr. Gasztonyi Beáta PhD., a belgyógyászat osztályvezető főorvosa a rendezvénnyel egy időben Budapesten Pro Sanitate Díjat vehet át a minisztériumi ünnepségen.

Az intézeti elismerések sorában hatan kapták meg a Zala Megyei Kórházért oklevelet: dr. Elmont Beatrix, Molnárné Osbáth Piroska, dr. Németh Gyöngyi, Sebestyén Imréné, dr. Szalontai Tibor, Szilvás Zsófia. Huszonhatan részesültek főigazgatói dicsérő oklevélben, heten főorvosi, kilencen adjunktusi kinevezést kaptak. Átadták a szakmai nívódíjakat, továbbá a szakdolgozói kamara és a minőségügy elismeréseit is.

Zalaszentgróton pénteken első alkalommal rendezett térségi Semmelweis-napot az önkormányzat és a ZALA-KAR kistérségi társulás. Baracskai József polgármester elmondta, hogy a kistérség valamennyi háziorvosát és asszisztensét meghívták, valamint a mentőszolgálat dolgozóit és az önkormányzat egészségügyi központjának munkatársait, hogy megköszönjék áldozatos munkájukat. A Fiáker vendéglőben tartott rendezvényen részt vett dr. Kovács József, az országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke, akinek bemutatták a térség járóbeteg ellátását biztosító, tavaly 300 millió forintból felújított és bővített egészségügyi központot.

Az anyák megmentőjének tiszteletére alapított Semmelweis-díjat kapott pénteken dr. Simon Attila, a Surd, Nemespátró és Belezna településeken immár 17. éve gyógyító háziorvos, aki a nívós szakmai tevékenységéért járó magas rangú elismerést, az Emberi Erőforrások Minisztériumában Balog Zoltán minisztertől vehette át.