• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Égető szükség lenne több orvosra a János Kórházban

Lapszemle 2021.02.24 Forrás: privatbankar.hu
Égető szükség lenne több orvosra a János Kórházban

14 orvost alkalmaznának, akik a kórház teljes aneszteziológiai spektrumában teljesítenének feladatot. 

A Szent János Kórház közbeszerzést írt ki aneszteziológiai és intenzív terápiás szolgáltatásra, amely hátterében két dolog állhat: a harmadik hullám miatt fellépő munkaerőhiány, vagy az a tény, hogy az év elején megkezdődött a közel ötven épületből álló intézmény teljes megújulási folyamata 150 ezer négyzetméteren - írja a privátbankár.hu.

A közbeszerzési hirdetmények között megjelent egy egészen friss nyílt eljárás, amelyben 12 hónapra keres szakorvosokat az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő. A beszerzés kivételesen nem orvostechnikai eszközökre vonatkozik, hanem szakorvosi szolgáltatások teljesítésére. Az eljárást már egy hónappal korábban, január 19-én is meghirdették, de mivel nem érkezett ajánlat, eredménytelennek nyilvánították, majd február 17-én újra kiírták.

Sikeres közbeszerzési eljárás esetén 14 orvost alkalmaznának, akik egyenként átlagosan heti 48 órában, illetve havi 200 órában, mindösszesen havi 1600 órában látnák el a tevékenységüket az Aneszteziológiai és Intenzív Osztály működési rendjéhez igazodva.

A kórház teljes aneszteziológiai spektrumában kéne teljesíteniük az orvosoknak ezért fontos a sebészet, a traumatológia, az urológia, az idegsebészet, a fül-orr-gégészet, a szájsebészet és a szülészet- nőgyógyászati jártasság biztosítása, valamint a felnőtt és gyermek intenzív terápiás tapasztalat. A szolgáltatás teljesítéséhez természetesen aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosi tevékenységre vonatkozó szakmai minimumfeltételek szükségesek, kizáró ok lehet viszont az, hogy nem lehet alvállalkozó. Az ajánlatra inkább team-eket vár a kiíró, mert a szolgáltatást nem lehet részekre bontani, mert mint a közbeszerzésben olvasható, „gazdaságilag előnytelen lenne számukra.”

Mindez valóban jelentheti azt, hogy az exponenciálisan emelkedő fertőzésszámok miatt keresnek orvosokat az egészségügyi intézménybe, ami az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződésekről való döntések idején valószínűsíthető, hogy nem lesz egyszerű történet. Ugyanakkor szó lehet arról is, amiről Tóvizi Attila miniszteri biztos írt közösségi oldalán még januárban, „miszerint az év elején Az Egészséges Budapest program (EBP) egyik legfontosabb mérföldköve érkezett el azzal, hogy a szakmai előkészítést és a sikeres közbeszerzési eljárást követően szerződést kötöttünk az Észak-közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő megtervezésére. Ezzel megkezdődött a csaknem ötven épületből álló intézmény teljes megújulási folyamata 150 ezer négyzetméteren” - tette közzé Facebook-oldalán az Egészséges Budapestért Program (EBP) megvalósításának koordinálásáért felelős miniszteri biztos.  

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink