• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyedül drogoznak, együtt gyógyulnak

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Két új terápiás intézet nyílik néhány hónapon belül ezzel a mottóval.

Egy már működő otthon jelszavával, ahol 76 kamaszkorú, 16 év alatti kábítószerfüggő fiatalt kezelhetnek majd egyszerre – tájékoztatta a szakma képviselőit az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) munkatársa a Magyarországi Drogterápiás Intézetek Szövetsége (MADRISZ) megalakulásának 20. évfordulójára szervezett nemzetközi konferencián. A pénteki találkozón Bódi Éva azt is elmondta, hogy a kormány a jövőben kiemelten támogatja azokat a programokat, amelyek a foglalkoztatás felé terelik a függőségük feladásához segítséget kérőket. Év végén megkezdik az ehhez igazodó jogszabályi változások szakmai vitáját, hogy jövő év elején hatályba léphessenek – írja a Népszava – online.

2016 első negyedévében jelennek meg azok az uniós pályázatok, amelyek célja a drogosok kezelését szolgáló különböző intézmények közötti átjárás lehetőségeinek bővítése, mert ma sokszor a szakemberek személyes kapcsolatain múlik, hogy végigmehet-e valaki a terápia minden fázisán. Márpedig a kábítószerfüggők gyógyításának nemzetközi tapasztalatai azt mutatják, a résztvevők több mint fele visszaesik, ha túl rövid kezelést kap – erről már a téma egyik európai kutatója, Roland Simon beszélt.

Más módszerek is vannak, de a legsikeresebbek a világ minden táján a magyarhoz hasonló terápiás közösségek. A kontinensen 1200 ilyen hely működik, ezek fele az olaszoknál, míg Magyarországon 14 intézményben alkalmazzák a módszert.

A szenvedélybetegek első rehabilitációs otthona 1985-ben Dunaharasztiban jött létre, azóta alakultak és megszűntek intézmények, az alkohol helyett ma főleg szintetikus kábítószerek miatt kerülnek ide az emberek. A változásokat összegezve a szakmai szövetség vezetője, Topolánszky Ákos azt is hozzátette, hogy az elején állam csak ellenőrizte, de nem finanszírozta ezt a munkát, míg ma már viszonylag stabil pénzügyi háttér mellett segítik, hogy a függőséggel élők megszabaduljanak szenvedélyüktől és visszataláljanak családjaikba.