• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyedülálló képzési program Pécsett és Eszéken

Lapszemle Forrás: pecsujsag.hu

Az elkészült képzési programnak a már most az egészségügy területén dolgozók is nagy hasznát vehetik.

2012 végén zárul az az uniós támogatással és horvát-magyar összefogással megvalósult projekt a PTE ÁOK koordinálásában, amelynek köszönhetően az egészségügyi oktatás összehangolása révén a horvát-magyar határ mind a két oldalán javulhatnak az egészségügyi szolgáltatások. A program nem csupán a régió, hanem az EU szintjén is egyedülálló – olvasható a pecsiujsag.hu portálján.

Összesen mintegy 230 ezer euróból, azaz körülbelül 65 millió forintból a Pécs Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem Orvostudományi Kara olyan képzési programot hozott létre, amely a határon átívelő egészségügyi ellátás közös fejlesztésében lehet kulcsfontosságú és amely révén az egészségügyi szolgáltatások színvonala a közös határvidék egészén nőhet. Horvátország küszöbön álló uniós belépésével kapcsolatban létfontosságúak az olyan közös projektek, amelyek a turisztikai és a gazdaságfejlesztési beruházásokon túl a szolgáltatások, köztük a kiemelt fontosságú egészségügy fejlesztését tűzik ki célul – emeli ki a portál.

A két egyetem közös munkájával és a magyar-horvát regionális határokon átnyúló együttműködési program támogatásával megvalósuló Health Management program fókuszában az egészségügyi menedzsment helyzete és szerepe az Európai Unión belül, a határokon átnyúló egészségügyi ellátás szükségessége és gyakorlata a régióban, illetve a hátrányos helyzetű csoportok, etnikai kisebbségek és bevándorlók segítése a közegészségügy és mentálhigiéné területén áll. Az oktatási program mellett közös tudásbázis is kialakításra került, amelynek az oktatók és az egyes egészségügyi szervezetek vehetik majd nagy hasznát. Az elkészült képzési programnak egyetemi hallgatókon felül a már most az egészségügy területén dolgozók is nagy hasznát vehetik, legyen szó akár a vezető beosztásban lévőkről, akár az orvosokról, ápolókról, adminisztrátorokról, avagy egészségbiztosítási szakemberekről. A projekt eredményei különösen hasznosak lehetnek a bevándorlók egészségügyi ellátásával foglalkozók számára.