• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyedülálló módszer kifejlesztésén dolgozik

Lapszemle Forrás: teol.hu

A rendszert egy darabig még mozgásban tartotta az orvosok hivatástudata, de ez ma már nem elég.

Dr. Nyárády József negyedszázaddal ezelőtt szakított a repülőgép modellezéssel, hogy minden figyelmét immár a teljes embert kívánó orvosi pályának szentelhesse. Már gyerekkora óta érdekelte az aerodinamika, ám e tárgyban anno Magyarországon még nem folytathatott komolyabb tanulmányokat, így az orvosi egyetem mellett döntött. Választását a mai napig nem bánta meg.

A professzor kutatásai tették lehetővé azt a szenzációs beavatkozást, amely külföldön is, és itthon is nagy visszhangott váltott ki: az első teljes felsőkar visszaültetést. (Egyébként éppen jövőre lesz 30 éve, hogy az imént említett műtétet elvégezték. Ezt követően Nyárády professzor csapata 2008-ig 22 kar- és kéz, valamint számos kisvégtagrész visszaültetést hajtott végre, összesen körülbelül kétszáz emberen segítettek.) Nyárády József munkásságát egyéb számos fontos műtéti beavatkozás, szakmai elismerés, és tudományos eredményt, valamint számtalan publikáció és szakkönyv is jelzi.

A professzor immár három éve a szekszárdi kórház balesetsebészetének is a munkatársa. Már az egyetemen is a sebészetet érezte magához legközelebb, hisz ez a szakterület is finom manuális készséget igényel, mint a modellezés. Szerencséje volt, hiszen a pécsi I. számú Sebészeti Klinikán a főnökei is ösztönözték, majd a baleseti sebészeten is támogatták törekvéseit. A traumatológiai szakvizsga letétele után hamar rájött arra is, hogy melyek a szakterület fehér foltjai, így érdeklődése a mikrosebészet felé fordult. A műtéttani intézetben patkánykísérletek során dolgoztak ki például szív- és vesetranszplantációs modelleket. Közben a végtag visszaültetések terén is sikerült komoly eredményeket elérnie, 1982-re megteremtődtek a feltételei annak, hogy a kísérleti tapasztalatokat a klinikai gyakorlatban is hasznosítsák.

A 2000-es évek elejére a klinika eljutott oda, hogy a replantációs orvoscsapat készenléte évente 5 millió forintos veszteséget jelentett. Az ügyelet idővel meg is szűnt, de az orvosok lelkesedése egy ideig kitartott, ha kellett, riasztásra bementek a kórházba, és elvégezték a műtétet. Az ő telefonja sem volt soha kikapcsolva.

Nyárády József sokrétű tevékenysége mellett a tudományos munkáját sem hanyagolta el, most – egy csapattal - olyan egyedülálló módszer fejlesztésén dolgozik, amely révén a combnyaktöréses eseteknél nem csak azt tudják megállapítani a műtét előtt, hogy a combfej vérellátása megmaradt-e, hanem azt is, hogy milyenek a combfej vérellátásának pontos paraméterei. A módszer remélhetőleg már tavasszal megjelenhet a klinikai gyakorlatban.

Az egészségügy egyre romló helyzetének fő okát ma a probléma folyamatos elodázásában látja. Véleménye szerint már a rendszerváltásnál szükség lett volna a konszolidációra, ám ezt minden kormány maga előtt tolta, így érdemleges változások nem történtek. A rendszert egy darabig még mozgásban tartotta az orvosok hivatástudata, de ez ma már nem elég. Úgy véli, a fiataloktól nem lehet elvárni, hogy itthon maradjanak, hisz a gyógyítás itt már évek óta nem nevezhető családfenntartó szakmának - idézi a róla készült portréban a teol.-hu.