• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egynapi utazásra a gyógyulástól

Lapszemle Forrás: Sonline

Arról érdeklődtek, állandóra jelentkezzenek át, vagy csak ideiglenesen a szomszédos faluba.

Göllében először azt hitték, összekeverték őket Gödrével, hiszen a baranyai falunak a kaposvári kórház jutott, nekik meg több ellátásra vonatkozóan a dombóvári – mondta Tóbiás Ernőné címzetes főjegyző, aki hozzátette, valaki egy íróasztal mellől megrajzolta az új betegellátási területi határokat, de attól ez még nem lesz életszerű. Az emberek mindenesetre komolyan vették a figyelmeztetést, és már az első munkanapon arról érdeklődtek, állandóra jelentkezzenek át, vagy csak ideiglenesen a szomszédos Kisgyalánba. A négy kilométerre lévő falutól ugyanis nem rajzolták el a jogot, hogy az ésszerű kaposvári kórház adja nekik az ellátást – olvasható a Somogyi Hírlap – online oldalán.

Hétfőn próbált tájékoztatást kérni Gölle a kormányhivatal szakigazgatási szervétől. A népegészségügy illetékesség hiányában az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt ajánlotta. Így ott tesznek panaszt. Kovács Ernő polgármester úgy nyilatkozott, levélírásba kezdenek, a szakállamtitkárságnak, Gelencsér Attila országgyűlési képviselőnek és Juhász Tibor kormánymegbízottnak is jelzik elégedetlenségüket. A kormányhivatal szerve hétfőn arról tájékoztatott: a betegbeutalási rendet a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet által meghatározott területi ellátási kötelezettség alapján adták ki. Véleményezésre, felülvizsgálatra lehetőségük nem volt. A göllei észrevételt továbbítják.

Göllében sikerült még tovább hevíteni a helyzetet, tette hozzá a polgármester, aki nem is a szaharai forróságra gondolt, hanem a település korábbi leépítéseire, iskolai átszervezésére. Erre érkezett a hír: a belgyógyászati, valamint a csecsemő- és gyerekgyógyászati „alapellátásra" a dombóvári kórházba kell járniuk a göllei betegeknek. Ami egynapos járásra van tömegközlekedéssel, benne fél-egy órányi várakozással Batéban (ahonnan a betegek az új rendben is Kaposvárra járnak egyébként), és egy jókora úttal az állomás és a betegellátó között a tolnai kisvárosban. Plusz vissza ugyanez.

Válságstábot hívott össze hétfőn Kovács Ernő, Gölle polgármestere. A település vezetése összerakta a tudnivalókat, hiszen az ezt megelőző napokban eszükbe nem jutott volna ilyen napsütötte ötlet: Dombóvárhoz csatolják őket az említett két szakmában, az 1-es, vagyis alapprogresszivitási szinten. Aztán fogadták a rájuk zúduló kérdéseket. Főleg a Hogyan juthattunk idáig? És miért? kérdéseknél vakarták a fejüket. Semmi tájékoztatást nem kaptunk előre – közölte Tóbiás Ernőné. Ilyen közlekedési helyzetben ez lehetetlenség. Ha időpontra rendelnek valakit, nem fognak odaérni. Csak kocsival lehetne megoldani, márpedig kocsija nincs mindenkinek – tette hozzá Tóbiásné.

Szarka Ágnes göllei háziorvos szinte föl sem fogja még, mi történt. A progresszivitás nekik visszaesést, egy kisvárosi kórházat jelent, teszi föl a kérdést, nem bántva a tolnaiakat, inkább csak tehetetlenül a véleményüket nem kérő döntés miatt.

A miniszterelnök éppen nemzeti konzultációt tart, ami fontos, de valahogy nem fér össze a gölleiek feje fölött hozott szakhatósági döntéssel – ezt már Kovács Ernő polgármester mondta, aki fejét csóválva vette tudomásul, hogy a hasonló nevű baranyai Gödre Somogyhoz tartozhat. Somogyiak vagyunk, és azok is akarunk maradni. Örültünk a kaposvári kórház sok milliárdos fejlesztésének, és támogattuk is, hogy ne másra, hanem erre a fontos célra fektessenek be – mondta a polgármester. Szeretnénk, ha a gölleiek is kihasználhatnák ennek az eredményét. Addig ez biztosan így marad, amíg a Kapos vagy a Gemenc Volán nem kopogtat az ajtón, hogy hány Gölle-Dombóvár járatot szeretnénk.

A gölleihez hasonló jelzésen kívül egyéb vélemény hivatalosan a szakigazgatási szervhez hétfőig nem érkezett, tudatta a kormányhivatal. Az átmeneti időben, függetlenül az új területi ellátási kötelezettségre és progresszivitási szintekre, a „régi" területről érkező beteget is kötelesek ellátni, mint eddig. A sürgősségi, elsődleges ellátásra érkező betegek ellátását az eddigi eljárási rendnek megfelelően végzi az intézmény – területi ellátási kötelezettségtől függetlenül. Ezt az utasítást adta ki szombaton, a régi rend utolsó napján a kaposvári igazgatóság, Repa Imre főigazgató és Oláh Tibor orvosigazgató aláírásával.