• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre jobb az egri kórház híre

Lapszemle Forrás: Heves Megyei Hírlap Online

Népszerű a Markhot Ferenc Kórház, egyre többen választják gyakorlóhelyül.

Bár az egri Markhot Ferenc Kórház nevében nem oktatókórház, de az egyes osztályok folyamatosan résztvesznek az orvostanhallgatók, a rezidensek és a szakorvosjelöltek gyakorlati oktatásában.  Az elmúlt két esztendőben már évi nyolcvan orvostanhallgatót fogadtunk két hétre, egy hónapra – nyilatkozta Bauer Kálmán orvosigazgató, aki hozzátette azt is: örömükre szolgál, hogy egyre népszerűbb az egri intézmény – olvasható a Heves Megyei Hírlap – online oldalán.

Én magam is annak idején, debreceni egyetemistaként nem az ottani klinikát választottam, hanem az egri megyei kórházat. Azért van ez így, mert mások az arányok. A klinikán nagyobb hangsúlyt kap a tudományos munka, egy olyan kórházban pedig, mint az egri, lényegesen több lehetőség nyílik a mindennapi gyakorlat elsajátítására – húzta alá az orvosigazgató. Nálunk egykapus a beléptetés, azaz az osztályokra a sürgősségin keresztül kerülnek a betegek. Ez a legideálisabb terep egy pályakezdőnek a rutin elsajátítására – emeli ki Bauer Kálmán.

Az egri kórház sürgősségi osztálya részlegesen akkreditált csupán, ami azt jelenti, hogy csak a gyakorlati idő egy részét teljesíthetik nálunk a rezidensek, a maradékot pedig Debrecenben vagy Budapesten kell letölteniük. Ez nem igazán jó sem nekünk sem, sem a rezidensnek. Utóbbinak mindenképpen költségesebb, és a gyakorlat szempontjából sem a legszerencsésebb. Kórházunk célja, hogy minél több osztály, így a sürgősségi betegellátó osztály is teljes körű akkreditációt szerezzen, ez azonban a jelenlegi szabályok miatt gyakran nehézségekbe ütközik.

Egy osztály teljes akkreditációjához az osztályvezetőnek tudományos fokozattal kell rendelkeznie, vagy 10 éves szakmai gyakorlattal. Ez utóbbi szempont nem is teljesülhet a sürgősségi esetében, hiszen Magyarországon 1995 óta van sürgősségi szakorvosi vizsga. Vitás kérdés ez közöttünk a Debreceni Orvostudományi Egyetemmel, de reméljük, az akkreditációval kapcsolatban sikerül egyességre jutni. A hallgatók szívesebben maradnának a teljes időben nálunk. Annál is inkább ragaszkodnánk a rezidensekhez, mert nem titkolt célunk a fiatalítás – tette hozz a szakember.

Szerencsére valamennyi szakterületen érkezik az utánpótlás: az elmúlt három évben három gyermekgyógyász, két szülész-nőgyógyász, 3 pszichiáter, 3 traumatológus, 4 belgyógyász, 4 aneszteziológus és 2 kardiológus szakorvosjelölt érkezett hozzájuk. Remélik, hogy többségüket meg is tartják majd, s ezzel friss erők kerülnek az osztályokra, ami által tovább javulhat a Markhot Ferenc Kórházról kialakult kép.