• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre kevesebb rászoruló gyermeket tudtak étkeztetni

Lapszemle Forrás: Világgazdaság Online

A nyári szociális nyári gyermekétkeztetést egyre kevesebb gyermek tudta igénybe venni az utóbbi években.

Szociális nyári gyermekétkeztetésre 2013-ban is 2,4 milliárd forintot biztosít a kormány az önkormányzatok számára – közölte írásbeli kérdésre válaszolva az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára – írja a vg.hu portálja.

Doncsev Andrást Szél Bernadett független képviselő kérdezte arról hogy „milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy idén több önkormányzat nyújtsa be igényét a szociális nyári gyermekétkeztetés támogatására? Az ombudsman tavalyi jelentése szerint ugyanis 2009-ben és 2010-ben 131 ezer, 2011-ben 135 ezer, 2012-ben viszont már csak, 20 %-kal kevesebb, 111 ezer rászoruló gyermek részesült szociális nyári gyermekétkeztetésben.

Szél Bernadett a csökkenés okát abban látja, hogy az előző évhez képest mintegy 25 százalékkal csökkent a támogatást igénylő önkormányzatok száma. Míg 2011-ben 1430 önkormányzat igényelt támogatást, addig 2012-ben 366-tal kevesebb, csupán 1064 önkormányzat. A független képviselő szerint ennek oka, hogy a szociális nyári gyermekétkeztetésről szóló tavalyi rendelet két olyan új feltételt támasztott az önkormányzatokkal szemben, amelyeknek azok nem tudtak megfelelni.

Szél Bernadett úgy vélte, hogy a minden átmenet és előzetes hatásvizsgálat nélkül bevezetett feltételek az alapanyagok egy részének helyi termelőktől való beszerzésére, illetve a melegétkeztetés biztosítására vonatkozóan, több önkormányzatot is eltántorítottak attól, hogy pályázzanak az állami támogatásra.

Az idei rendelettervezet már lehetővé teszi a szociális nyári gyermekétkeztetés feladatának átvállalását, azaz az önkormányzat átadhatja a feladatot egy külső cégnek, vállalkozásnak. Csakhogy a rendelet Szél Bernadett szerint ezúttal sem fejti ki részletesen, hogy milyen szerződést kell kötnie az önkormányzatnak a külső megbízottal, kell-e a feladatátvállalásról önkormányzati testületi döntés, hogyan lehet majd elszámolni a támogatással. A rendelet csak annyit ír, hogy a beszámoláshoz be kell mutatni az étkeztetési feladat átvállalását igazoló dokumentumot.

Doncsev András válaszában azt írta, hogy a társadalmi egyeztetés részeként idén 24 szervezetnek, köztük minisztériumoknak, háttérintézményeknek, és 10 társadalmi szervezetnek küldték meg a jogszabálytervezetet véleményezésre. Az államtitkár szerint az idei módosítások célja, hogy még több önkormányzat pályázzon sikeresen, és ezáltal még több rászoruló gyermek részesülhessen támogatásban. Fontosnak tartják, hogy minél több helyi őstermelő, kistermelő kapjon lehetőséget, hogy az általa termelt friss élelmiszerrel segíthesse a nyári gyermekétkeztetést.