• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Élet és halál mezsgyéjén mozognak

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

Magyarországon ma sem anyagilag, sem erkölcsileg nem tartozik ez a terület a megbecsült szakmák közé.

A legtöbben kicsit misztikusnak tartjuk az intenzív osztályok világát. Az ott dolgozók munkája élet és halál körül mozog nap mint nap, áldozatvállalásuk különösen megterhelő fizikailag és lelkileg egyaránt. Éves szinten közel ötszáz betegről gondoskodnak a Hetényi Géza Kórház immár negyven esztendős múltra visszatekintő Felnőtt intenzív osztályán, melyet megbízott főorvosként jelenleg dr. Bencsik Gábor vezet – olvasható a szoljon.hu portálján.

A 14 ágyas osztály rendkívül korszerű feltételek mellett működik, ahol 14 szakorvos látja el a feladatokat – nyilatkozta dr. Bencsik Gábor. Szinte mindannyian egy korosztályhoz tartozunk, s jórészt dr. Tölgyes Anna mellett sajátítottuk el a szakmát, aki jelenleg is a kinevezett osztályvezetőnk, bár főigazgató-helyettesi teendői miatt nem tud részt venni a napi munkában. Az aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvosokból évtizedek óta hiány van, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy mára egyre kevesebb a szakápoló és az asszisztensnő, valamint hiányzik az utánpótlás is – tette hozzá a főorvos.

Magyarországon ma sem anyagilag, sem erkölcsileg nem tartozik ez a terület a megbecsült szakmák közé, mindezek mellett még különösen nagy a pszichés megterhelés is, hiszen nálunk magas a halálozás, viszonylag kevés a sikerélmény, és sokszor valóban életről-halálról kell döntenünk, így aki csak teheti, más területen helyezkedik el.

Igen fejlett empátiás készség kell tehát ehhez a szakmához, fontos azonban, hogy bizonyos távolságtartás mégis megmaradjon, egyszerűen az itt dolgozók saját pszichéje védelmében. Ahogy dr. Bencsik Gábor mondja, épp ezért vesznek részt forgórendszerben a munkában az intenzív osztályon és aneszteziológián, csökkentve így a lelki megterhelést, elkerülve a kiégést. Az intenzív ellátás mellett az aneszteziológia munka a másik nagy terület, melynek köszönhetően az Intézet szinte minden osztályával kapcsolatba kerülünk, hiszen éves szinten mintegy 10 ezer érzéstelenítést végzünk. A teljes cikk