Nem jellemző a magyarokra az egészségtudatos táplálkozás, különösen akkor nem, amikor rendelésre adjuk a fejünket.
Ez derült ki a 46 országban jelen lévő Foodpanda nevű online ételrendelő portál felméréséből, amely a Vasárnapi Hírek online oldalán olvasható.
A WHO globális testtömegindex adatbázisa alapján Magyarországon a felnőttek 53,2 százaléka túlsúlyos, 17,7 százaléka pedig kifejezetten elhízott, ezzel a régió legtermetesebb népei közé tartozunk. Nem utolsósorban azért, mert ha a munkahelyünkön ránk tör az éhség vagy éppen semmi nincsen otthon a hűtőben, leggyakrabban pizzát, sült krumplit, somlói galuskát, hamburgert, rántott sajtot vagy gyrostálat rendelünk. A környező országokban is a pizza áll az első helyen, de a hamburger és a kebab is az élvonalba tartozik.
Ebből is látszik, hogy a rendelés az esetek többségében a gyorsételfogyasztással egyenlő, bár vannak nálunk sokkal egészségtudatosabb nemzetek is. Romániában és Bulgáriában a futárok többnyire egészségesebb és tápanyagban gazdagabb ételeket szállítanak házhoz. A bolgárok kedvenc étele például a húsleves, de gyakran rendelik a frissítő és egészséges joghurtos uborkalevest, a taratort is. A románok szintén a zöldséges ételeket részesítik előnyben, főként rizs és tészta alapon, ám szívesen rendelnek szárnyasokat és levest is. Nem is csoda, hogy mind a bolgárok, mind a románok soványabbak Kelet-Közép-Európa többi országának lakóinál.