• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ellátás nélkül a rokkantak egy része

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Jaj, „én újabb 4 évet már nem bírok ki a havi 27 ezer forintomból" – mondta egy rokkantnyugdíjas a választások után.

Egy másik úgy fogalmazott, most, hogy a szavazóktól újabb négy évre bizalmat kapott a Fidesz-kormány, emberségből jelesre kellene vizsgáznia. Ez utóbbi egy 41 éves, Észak-Magyarországon élő nő véleménye. Súlyos betegségekkel küzd, levelét a Magyar Szociális Fórum tette közzé. Mint írta, 2000-ben állapítottak meg nála egészségkárosodást, többszörös trombózis hajlammal, tüdőembóliával, alsó fali szívinfarktussal, daganatos betegséggel, és más egyéb betegségekkel él – írja a Népszava – online.

Először 67%-os rokkantnak, 2011-ben a soros felülvizsgálaton 54 százalékosnak minősítették. Így rehabilitációs járadékot ítéltek neki, vagyis munkára kötelezték. Idén újabb betegsége derült ki, de közben lejárt a rehabilitációs ellátása, kérte, hogy újra vizsgálják meg az új komplex minősítési eljárásban.

Régebben a hivatal értesítette az esedékes felülvizsgálatról a betegeket, de a rehabilitációs járadék egy megszűnő ellátási forma, így az erre jogosult betegek ellátása nem folyamatos, elfelejtettek rendelkezni rólunk – írta a nő, akit kérése ellenére sem hívtak be felülvizsgálatra, így most egyetlen fillért sem kap. Hiába kért anyagi segítséget az önkormányzattól, ott azzal utasították el, hogy végezzen közmunkát. Közmunka viszont nincs, az orvosi papírjaimon az áll – folytatta a nő –, hogy nem végezhetek semmilyen fizikai munkát, adminisztratív munka pedig egyáltalán nincs, a hivatalban azt mondták, hogy februárban már elfogyott az egész éves segélyezési keret is. Az önkormányzatban azt javasolták neki, éljenek férje havi 32 ezer forintos fizetéséből.

A lejárt rehabilitációs ellátással nemcsak az a probléma, hogy az arra jogosultak ellátatlanok maradnak, hanem az is, hogy ezzel egy időben megszűnik a társadalombiztosításuk. A levelet író nő havonta 24 ezer forintot költ gyógyszerekre. Egyhavi gyógyszer segélyt kért az OEP-nél, de ott is azzal elutasították el, hogy nincs érvényes TAJ-kártyája. Jövője is bizonytalan, hiszen fiatalon rokkant meg, a rokkantévek pedig nem számítanak a nyugdíjhoz.

A kormány 2011-ben jelentette be, hogy átalakítja a rokkantsági nyugdíjrendszert, és megszünteti a rehabilitációs járadékot. Ilyen ellátást a jövőben nem lehet megállapítani, a rendszer kifutó, a folyósítás kezdetétől számított 3 évig adható. Arra azonban, hogy mi lesz a következő minősítésig a csaknem 30 ezer járadékossal, nem gondoltak – jegyzi meg a portál.