• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ellentmondásokkal közelít Budapesten az új ügyeleti rendszer

Lapszemle 2024.09.25 Forrás: Népszava Online
Ellentmondásokkal közelít Budapesten az új ügyeleti rendszer

A mentőszolgálat és az orvosi kamara álláspontja közötti eltérések azt jelzik, még mindig vannak tisztázatlan kérdések.

Hat nap múlva jön a nagy váltás a fővárosban, de a mentőszolgálat és az orvosi kamara álláspontja közötti eltérések azt jelzik, még mindig vannak tisztázatlan kérdések - írja a népszava.hu.

Jövő kedden indul Budapesten az új, már az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által irányított alapellátási ügyeleti rendszer. Ugyanakkor az OMSZ és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) közlései közötti differenciák arra engednek következtetni, hogy az új modell működtetésének továbbra is vannak még nem kellően tisztázott pontjai.

Mint arról többször írtunk, az egészségügyi kormányzat szerint szervezettebb és magasabb színvonalú, a korábbiaknál jóval biztonságosabb szolgáltatást kapnak a budapestiek október 1-től. Attól kezdve az alapellátási ügyeletet 15 helyszínen 28 felnőtt- és 3 gyermekellátó helyen, továbbá 14 mobil ügyeleti egységgel biztosítják. Az új rendszert és az abban hangsúlyos feladatot kapó háziorvosok alkalmazásának módját kritikával illette a MOK.

...

Vitás pont a háziorvosok munkarendje is. A MOK titkára szerint lehet olyan eset, amikor napi 14 órát kellene dolgoznia egy-egy ügyeletet is vállaló orvosnak. Ez következhet Takács Péter egészségügyi államtitkár egyik kijelentéséből, miszerint az új rendszerben minden háziorvos a saját területéért lesz felelős. Keczéry Attila szerint ez azt jelenti: aki megtartja az eddigi esti rendeléseit is, azokon a napokon 12 órán át az ő feladata az alapellátás biztosítása. Azaz, ha például valaki délután 4-től este 8-ig rendel, akkor reggel 8 és 16 óra között is övé az ellátási kötelezettség, hiszen az egységes ügyeleti rendszer csak délután 16 órától indul. Ez önmagában nehézséget okozna, de további gond az, hogy a fővárosban sok orvos este nyolcig rendel.

Az OMSZ szerint azonban nem kell aggódniuk a doktoroknak. Azt írták: „Az új ügyeleti rendszer egyáltalán nem változtatja meg a háziorvos felelősségi körét és munkaidejét. A háziorvos eddig is felelős volt a körzetének betegeiért, munkaideje pedig eddig is és ezután is munkanapi 8 óra, ami rendelési és gondozási időszakra oszlik. A háziorvos a havonta egy vagy két alkalommal teljesítendő ügyeletének napját az egyéb elfoglaltságaira figyelemmel maga választhatja meg úgy, hogy az a délutáni rendelési idejét sem befolyásolja. Az ország más területein már másfél éve működik az egységes ügyeleti rendszer, így biztosan állítható, hogy a háziorvosok alapfeladatának megfelelő ellátását az ügyeleti szerepvállalás semmiben sem nehezíti, hátráltatja.”

További részletek a cikkben.