• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Eltűnő háziorvosi praxisok: Budapest is beleremeg

Lapszemle 2022.10.20 Forrás: valaszonline.hu
Eltűnő háziorvosi praxisok: Budapest is beleremeg

A fővárosban minden negyedik háziorvosi praxis, Baranyában, Nógrádban, Békésben pedig akár a körzetek 40 százaléka is megszűnhet, ha...

A rendszerváltás óta nem történt olyan jelentős átalakítás, mint amit a kabinet tervez az alapellátásban. Minden negyedik háziorvosi praxis és több mint egymillió ember lehet érintett országosan. Budapesten minden negyedik háziorvosi praxis, Baranyában, Nógrádban, Békésben pedig akár a körzetek 40 százaléka is megszűnhet, ha a kormány keresztülviszi elképzelését az egészségügy átalakításáról. Lapunk térképre helyezte a kabinet előkészítő anyagában „optimális” üzemméret kialakításával érintett körzeteket, és azt találtuk, a nagy kormányzati orvos-újraelosztási tervekbe nemcsak a magyar vidék, de még a főváros is beleremegne, írja a Válaszonline

Az elképzelés lényege, hogy meghatároznák, praxisonként mekkora az optimális ellátotti szám, és ennek megfelelően újrarajzolnák a körzeteket. A jogszabályban megkövetelt módon egy háziorvos 1500–2000, esetleg 2500 beteget láthat el. Viszont az előterjesztés szerint jelenleg 1 825 olyan körzet van, ahol az ellátotti szám nem haladja meg az 1200 főt sem.

Az egészségügyért felelős Belügyminisztérium ezekre a praxisokra, mint valami rejtett orvostartalékra tekint. A tárca három fő célt fogalmaz meg a háziorvosi ellátás átalakításhoz: 

egyenletes legyen a háziorvosok terhelése, 

minimális az üres körzetek száma és 

a megfelelő „üzemméret” „optimális ellátást” biztosítson a betegek számára. 

Mivel a kormány nem árult el részleteket a programról, feltételezhetjük – vagy legalábbis reméljük –, hogy az anyag készítői a gyerekeknél valamilyen szorzószámot alkalmazhatnak, és ezt a vezetőknek készült – rövidített – változatban nem tüntették fel. Elemzésünkben így csak a felnőtt- és a vegyeskörzeteket vettük figyelembe. 

A 6500 hazai praxisból azonban így is minden ötödik, 1256 lenne érintett. Óriási szám ez is, több mint egymillió ember mindennapjaira hatna: vagy a biztosítottak kapnának új háziorvost, vagy a háziorvosuk új betegeket. Nem lenne az országnak olyan megyéje, ahol ne rajzolnák át a praxishatárokat, ám a változások mértéke területenként nagyon eltérő volna. 

A fővárosban például közvetlenül kétszázezer ember helyzete változna meg – 213 orvos betegeit sorolnák át másokhoz. Budapesten jelenleg az orvosok 23,5 százalékának a kártyaszáma nem éri el az 1200-at, ezek a praxisok nem maradhatnának érintetlenül a tervek szerint. 

További részletek a Válaszonline cikkében.