• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elzárják a kórházi gázcsapot?

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Ebben az évben eddig egy forintot sem kaptak a kórháztól a számlák kiegyenlítésére.

Komoly gondok is adódhatnak a békéscsabai Réthy Pál Kórház-Rendelőintézetben, ha leáll a gázszolgáltatás. A Főgáz azért helyezte kilátásba a csap elzárását, mert a kórház hő-és melegvíz-szolgáltatója, a Nádem Kft. már 2011. eleje óta nem fizetett nekik.

Pavluska Péter, a cég ügyvezetője tegnap újságírók előtt kijelentette: ennek oka az, hogy ebben az évben eddig egy forintot sem kaptak a kórháztól a számlák kiegyenlítésére.

Az ügy egészen 2004-ig nyúlik vissza. Ekkor kötött szerződést Békéscsaba önkormányzata a Nádem Kft.-vel arra, hogy 12 évig ellássa a kórházat hővel és meleg vízzel. Mint Pavluska Péter kifejtette, 2009 óta a város nem fizeti ki a szolgáltatás után járó 25 százalékos forgalmi adót. A kórház gazdasági vezetése eközben arra hivatkozik, hogy 2009 augusztusában a távhőszolgáltatás áfakulcsa 18 százalékra, majd 2010 januárjában öt százalékra csökkent.

Értelmezésük szerint pedig a hő távvezetéken jut el a felhasználókhoz, ezért ez megítélésük alapján távhőellátásnak bizonyul, emiatt csak a kedvezményes forgalmi adó mértékét térítik meg a Nádem-nek. A kft. azonban azóta is 25 százalékos áfával állítja ki a számláit, és ennyit fizet is be, mivel szerintük cégük tevékenysége nem tartozik a vonatkozó törvény hatálya alá. A Nádem Kft. szerint, miután a kórház 2011-ben egyáltalán nem fizetett a munkájáért, összesen 130 millió forintos tartozást halmozott fel, amiből 107 millió forintot kellene átutalni a Főgáznak.

Egészen másként látja a történteket Vantara Gyula, Békéscsaba fideszes polgármestere. Kifejtette, 2006-ban energiatakarékossági beruházásoknak köszönhetően a kórház fogyasztása 14 százalékkal csökkent, ám a Nádem Kft. nem csökkentette ennyivel a díjat. Szerinte emiatt a város 2007 és 2010 között 137 millió forinttal fizetett többet a kelleténél. Vantara Gyula emellett megemlítette azt is, hogy – mint az utólag tudomásukra jutott – a Nádem 2007-ben és 2008-ban a korábbiakhoz képest mintegy 10 százalékkal olcsóbban szerezte be a gázt, ám az árcsökkenés előnyeiből nem részesítette a kórházat, holott ez szerződéses kötelezettsége lett volna.

Ebből az önkormányzat álláspontja szerint két év alatt 17 millió forintos kára keletkezett a városnak. Mindezen felül további 55 millió forintot követelnek a Nádemtől, mivel meglátásuk szerint a cég a korszerűsítési munkálatokat nem az elvárásokkal megegyező műszaki tartalommal végezte el. Így Békéscsaba összesen 209 millió forintot próbál meg behajtani a szolgáltatótól, amit beszámítanának a számlák végösszegébe. Vantara Gyula ugyanakkor leszögezte, a kórház zavartalan működése biztosított.