• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Enyhe tünetek mellett is lehet halálos a koronavírus

Lapszemle 2020.04.23 Forrás: Napi.hu
Enyhe tünetek mellett is lehet halálos a koronavírus

Se nem új, se nem meglepő a megfigyelés, hogy a SARS-CoV-2 károsíthatja a szívet.

Az estek egy kis részében a Covid-19 megbetegedés még úgy is okozhat halálos kimenetelű szívkárosodást, hogy a betegnek csak nagyon enyhe tünetei vannak - mutat rá a Harvard Egyetem lapjában megjelent cikk, amelyet a Napi.hu idéz. 

A tüdő sérülése és akut, tüdőkárosodás okozta légzési elégtelenség a legrettegettebb komplikációi a Covid-19 betegségnek, azonban nemrég egy újabb durva komplikáció került előtérbe a SARS-Cov-2 vírus következményei közül - írja a The Harvard Gazette, a Harvard Egyetem hivatalos híroldala.

A Covid-19 betegség lefolyásának mikéntje meglehetősen széles spektrumon mozog, a gyakorlatilag tünetek nélküli lefolyástól kezdve a kritikus, egyes esetekben halálos kimenetelig. Csak emlékeztetőül, a fertőzést elkapók nagy többségénél a lefolyás az enyhe tünetekkel járó kategóriában maradt. Azonban a betegek egy részénél szívelégtelenség is megjelent a fertőzés következtében, még akkor is, ha korábban nem volt ilyen diagnosztizált megbetegedésük.

A cikk szerint a járvány korai szakaszából származó egyik tanulmány szerint Vuhanban 41 koronavírussal kórházba kerülő beteg közül ötnél, azaz ezek 12 százalékánál jelentkeztek szív- és érrendszeri károsodásra utaló tünetek. Ezen pácienseknél egyaránt megfigyelhető volt a kardiális troponin szintjének magas szintje (szívizom elhaláskor felszabaduló fehérje, ennek túlzott jelenléte a vérben utal szívinfarktusra), az EKG és a szívultrahang normálistól eltérő képe. Azóta a cikk szerint más jelentések is megerősítették, hogy a szív- és érrendszeri károsodás része lehet a Covid-19 által okozott következményeknek. Sőt, vannak olyan beszámolók is, amelyek szerint egyes klinikai esetekben a páciensek eredeti panaszai szívelégtelenségre utalóak voltak, s nem pedig a jól ismert légzési nehézségek.

Hogyan károsíthatja a vírus a szívet?

A Harvard Medical School orvos-kutatóinak véleménye szerint se nem új, se nem meglepő a megfigyelés, hogy a SARS-CoV-2 károsíthatja a szívet - írja a lap. Peter Libby és Paul Ridker elmondása szerint azonban még nem világos, hogy az újfajta koronavírus veszélyesebb-e a szívre, mint más vírusok. Ők úgy vélik, számos módon roncsolhatja a szívet.

Először is, azoknál, akik korábban már valamilyen szívelégtelenségben szenvedtek, eleve magasabb a kockázata, hogy valamilyen súlyos légzési, vagy szív- és érrendszeri szövődmény jelentkezik a fertőzés során. Ez a tanulmányok szerint egyébként nem meglepő módon ugyanígy van az influenza, megbetegedések esetében is. A tanulmányok szerint a légúti megbetegedések, akárcsak az influenza, kiválthatnak szívrohamot is.

Másodszor, az olyan esetekben, amikor az adott páciens egy korábban nem diagnosztizált szív- és érrendszeri megbetegedésben szenved, a vírus könnyen felszínre hozhatja az adott elégtelenséget. Számos olyan összefüggés van, amely miatt a fertőzés, a láz és a gyulladás fokozott terhelést jelent a szívnek. Ez olyan, mint ha a szívet egy erős stressztesztnek vetnénk alá - mondta Ridker a lapnak.

Harmadszor, néhányan tapasztalhatnak olyan tüneteket, amelyeket egyébként a szívroham esetében jellemzőek. Akkor is, ha eközben nincs elzáródás a szívükben, viszont a szívizom nem jut elegendő oxigénhez. Ez utóbbit kiválthatja a Covid-19 fertőzés is, amelynek ismert következménye a szervezet oxigénellátásának elégtelensége. A láz és a gyulladás amúgy is jellemzően a szívritmus gyorsulásával jár és növeli a szervezet anyagcsere sebességét, amely tovább csökkentheti a szívizom oxigénellátását.