• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Exportból él a gyógyszeripar

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Ellehetetlenülhetnek a hazai vállalatok a kedvezőtlen szabályozás miatt.

A magyar gyógyszercégek termékeik mind kisebb hányadát értékesítik hazai piacon, miközben a betegek csaknem 40 százalékát ezek a vállalatok látják el orvossággal. Nem kis részben a megszorítások miatt már a 2005-ös szint alá csökkent az iparág itthoni árbevétele. Bár nettó árbevételüket folyamatosan növelni tudják, ezt főleg az exportnak köszönhetik a magyar gyógyszercégek – derül ki a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) adataiból - idézi a Világgazdaság.

Amíg 2000-ben a szektor termékeinek kétharmadát, 2009-ben már több mint háromnegyedét külföldön értékesítette, és az export-árbevétel 2011-ben már meghaladta az összárbevétel 81,6 százalékát.  A Magyosz-tagvállalatok belföldi értékesítésből származó nettó árbevétele nem csak arányai-ban, de összegszerűen is mélypontra, a 7 évvel ezelőtti szint alá süllyedt az elmúlt években: 2005-ben még 180 milliárd forintot realizáltak itthon a magyar gyógyszercégek, 2009 és 2011 között azonban már a 178 milliárdot sem érte el.

A két nagy, a Richter és az Egis harmadik negyedéves gyorsjelentése e tendenciát cégszinten is alátámasztja. A Richter hazai forgalmának aránya a teljes árbevétel 10 százalékát sem éri már el, miközben hét éve a hazai eladások az összes értékesítés majdnem 30 százalékát adták. A magyarországi forgalomcsökkenést az exportpiacok jó teljesítménye kompenzálta. Különösen jól ment a Richternek a FÁK-régióban, ahol az első kilenc hónapban csaknem negyedével növekedett a forgalma, de forintban két számjegyű növekedést ért el az EU-ban is a társaság.

Az Egis szintén az exportnak, azon belül is ugyancsak a FÁK-országokba irányuló kivitelnek köszönheti árbevételének jelentős hányadát; a teljes régióban 162 millió eurós forgalmat realizált a cég, ami 7 százalékkal magasabb volt a tavalyinál. Itthon mindössze 31,4 milliárd forint értékben adott el gyógyszereket, ami tizedével marad el az egy évvel korábbi adattól. Az Egis magyarországi forgalma a teljes piac szűkülési üteménél is gyorsabban esett, részesedése a tavalyi 5,3 százalékról 4,9 százalékra esett.

A hazai eladásokban tapasztalható folyamatos visszaesést elsősorban a kedvezőtlen hazai szabályozási környezettel magyarázzák a cégek, amelyek közül leginkább a legnagyobbak, a Richter és az Egis, valamint a Sanofi és a Teva Magyarország szenvedi meg a megszorításokat. Az új, innovatív termékek forgalmára a fiskális okok miatti kedvezőtlen befogadáspolitika hat negatívan, a generikus portfólió forgalmát pedig az árletörő intézkedések vetik jelentősen vissza – mondta a lapnak a Sanofi kommunikációs igazgatója. Csak az úgynevezett vaklicit miatt nagyjából 2 milliárd forintnyi bevételtől esett el a magyar piacon a cég – közölte Rózsa Iván.

Greskovits Dávid, a Magyosz alelnöke a cégek jövőjét is sötéten láttatta a Világgazdaság egészségipari konferenciáján. Azt mondta: ha a kormány ragaszkodik a jövő évi gyógyszertámogatások irreálisan alacsony szintjéhez, azzal a magyar gyártók teljesen kiszorulhatnak a magyar piacról.