• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Expressz bébi született Győrben: Máté 18 perc alatt jött világra

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

A győri Bernáth Máté alig 18 perc alatt jött a világra szülei lakásában.

Az ehhez hasonló rohamos szülések nagyon ritkák, évente tíz eset fordul elő Magyarországon. Máté nagyon jó kisbaba, a férjemmel szoktunk is azon viccelődni, hogy azért sietett ennyire a világra, hogy sokat aludjon. November 12-én, négy héttel a hivatalosan kiírt szülési időpontnál korábban jött világra Máté. Amikor reggel elkezdődtek az első fájások, nem lepődtem meg különösebben, mert első fiúnk, Ákos a vártnál szintén négy héttel előbb megérkezett. Úgy terveztem, hogy kényelmesen összepakolok, fürdök, s utána indulhatunk szülni a győri kórházba – mesélte a boldog anya, Bernáthné Szántó AnitaKisalföld – online munkatársának.

Az élet azonban átírta a hagyományos forgatókönyvet: elkezdett szivárogni a magzatvizem, éreztem, hogy a baba feje lefelé áll, s rövidesen megindultak a tolófájások. Ekkor tudatosult bennem, hogy otthon a kanapén fogok életet adni második gyermekemnek – folytatta Máté édesanyja. Szerencsére a férjem itthon tartózkodott - első gyermekünk világra jövetelekor szintén jelen volt, így tisztában volt vele, mire számíthat - rögtön hívta a mentőket, s puszta jelenlétével, ahogy megkapta a kezem, rengeteget segített.

Mind a mentők, mind a gyermekmentők két-három percen belül kiértek a lakásunkhoz. A tudat, hogy jó kezekben vagyok, nagy biztonságérzetet adott a szüléshez.

A segítség legjobb pillanatban érkezett: miután dr. Németh Attila gyermekorvos és csapata megjött, még két tolófájásom volt, s Máté ki is bújt. Makkegészségesen, 2880 grammal és 49 cm-rel lett a családunk tagja – mondta büszkén a kétgyermeks édesanya, aki így folytatta: a köldökzsinórt a kanapénkon vágták el, majd rögtön meleget adó alufóliás takaróba csavarták a kisfiamat a mentősök. Bár a magzatvíz szivárgása és Máté világra jövetele között 18 perc telt el, a szülés minden komplikáció nélkül zajlott.

A mentőcsapat tagjai annyira örültek a sikeres szülésnek, hogy még közös fénykép is készült a kisfiammal a mentőautóban, s a fotó később felkerült a Magyar Gyermekmentő Alapítvány honlapjára is – tette hozzá Bernáthné Szántó Anita.

Az első fiúnk, Ákos nyolc órás vajúdás után született meg, míg Mátét nem egészen húsz perc után köszönthettük otthonunkban. Annyira rohamos volt a szülés, hogy utólag visszagondolva mindent ösztönösen cselekedtünk.

Azt később a Petz-kórházban tudtam meg, hogy a miénkhez hasonló villámszülések nagyon ritkák, évente körülbelül tíz eset fordul elő Magyarországon. Ennek fényében annyira már nem is volt meglepő, hogy a kórházban rengetegen voltak kíváncsiak Mátéra, akit négy nap után hazahozhattunk - mondta az édesapa, Bernáth Ádám.

A győri házaspár szerint Máté születése kiváló példa arra, hogy a magyar egészségügyben minden nehézség ellenére kiváló szakemberek dolgoznak nap mint nap – írja a lap.

Azt, hogy pillanatokon belül a lakásunkra sietett a gyermekmentő csapat, soha nem tudom eléggé megköszönni. Talán az esetünk ráirányítja kicsit a figyelmet a munkájukra, s arra, hogy nap mint nap gyerekeken segítenek. A magunk részéről gyermekmentő-autó formájú tortával szeretnénk meghálálni, hogy Máté expressz világrajövetele után rögtön jó kezekbe került - zárta szavait a kétgyermekes édesanya.