Bármilyen, nem megfelelően hűtött étel okozhatja a tüneteket, akár a csirkehús is.
Akár meg is kétszereződhet a szalmonella baktériummal fertőzött betegek száma a nyári időszakban, főleg most, a rekkenő hőség idején. A nyári melegben különösen nagy az élelmiszer eredetű megbetegedések kockázata, ám a legtöbb problémát kétségtelenül a szalmonella baktérium okozza. A lázzal, hasmenéssel, hányással járó betegség elkerülése, megelőzése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is összeállított egy tájékoztató kiadványt - olvasható a Sonline oldalán.
A szalmonellózisért többnyire a baromfihúsból, sertéshúsból, vagy nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt ételek felelősek, de a baktérium bármire rákerülhet, melyek leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel, vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően egy-két napon belül már jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.
A szalmonella jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet – mondta Kiss Katalin barcsi háziorvos. De ha nem szűnik a hányás és hasmenés és már lázat is mérünk, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni – tette hozzá a szakember, aki elmondta azt is, tapasztalatai szerint az extrém hőségben megkétszereződik a betegek száma, és a megbetegedés esélyét csak fokozza, hogy már nemcsak a tojás – és elsősorban a kacsatojás –, hanem bármilyen, nem megfelelően hűtött étel okozhatja a tüneteket, akár a csirkehús is. A baktérium típusától és az abban található csíraszám mennyiségétől is függ, hogy mennyire fertőző, de a szervezetünk gyomorsav tartalmából is. A lefolyása 2-6 hét.
Fontos, hogy először otthon próbáljuk meg enyhíteni a betegség lefolyását. Sok folyadékot kell inni, és szilárd ételeket, például kekszet, krumplit és üres zsemlét, kerülve a túl sós ízeket, mert a túl sok fűszer is újabb hányingert kelt – tette hozzá a szakorvos.
Egyes esetekben azonban a beteg kórházba is kerülhet: ha nem marad meg a folyadék a páciensben, akkor a végső megoldást az infúzió jelentheti.
Betegszám növekedést egyelőre nem tapasztaltunk, de egy-egy ételfertőzéses esettel gyakran találkozunk, ők a fertőző osztályra kerülnek – közölte Bóta László, a Nagyatádi Kórház belgyógyászati osztályának vezető főorvosa. Ha valaki tapasztalja a tüneteket és azok nem enyhülnek, tanácsos orvost hívni, aki vérnyomást néz, sokk-indexet, lázat, vizeletmennyiséget, fehérvérsejt számot és speciális laborvizsgálatokat végezhet – fűzte hozzá Bóta László.
A baktériumnak két dolog kell: megfelelő hőmérséklet és megfelelő táptalaj. A szakorvos tanácsai szerint nyáron kerüljük az erőlevest tojással, a lágy tojást, a hígabb állagú sült tojást, és a vanília fagylaltot is. Sőt, akár a párizsi is fertőzötté válhat a bolttól hazáig vezető úton.