• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ezeket az ételeket kell kerülni nyáron

Lapszemle 2024.07.11 Forrás: magyarhirlap.hu
Ezeket az ételeket kell kerülni nyáron

A konzervek, szárított halak, kolbásztermékek, füstölt húsok különösen veszélyesek, ha az elkészítés technológiája sérül.

A szakértő azt tanácsolta, hogy minimalizáljuk a hús és a tenger gyümölcseinek jelenlétét a menüben. Elmagyarázta, hogy ezek a termékek nem megfelelő tárolás és elkészítés esetén Escherichia colival és szalmonellával fertőződhetnek. A konzervek, szárított halak, kolbásztermékek, füstölt húsok különösen veszélyesek, ha az elkészítés technológiája sérül. Ezekben ugyanis kialakulhat a botulizmust okozó baktérium – olvasható a Sports.kz oldalán, amelyet a magyarhirlap.hu szemléz.

Továbbá nyáron fertőzött lehet a tojás, a tejtermékek és a sajt. Így a nyers vagy nem kellően főtt tojások szalmonellát tartalmazhatnak, a héjon pedig elszaporodhat a campylobacter. A tejtermékekben többféle veszélyes, mérgezést okozó baktérium szaporodik el.

„A saláták, szendvicsek és más kész ételek, különösen a majonézzel vagy egyéb szószokkal készültek, a melegben gyorsan megromlanak, ezért vagy azonnal meg kell őket enni, vagy ki kell dobni” – mondta az orvos.